Ръководител на заловените вчера руски шпиони е бивш ръководен кадър на служба "Военно разузнаване". На брифинга на прокуратурата говорителят на главния прокурор Сийка Милева го наричавеше "резидент".

Неговата основна задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа и за тази цел вербувал лица, които са имали достъп до класифицирана информация, държавна тайна на България, информация на НАТО и ЕС.

На брифинга бяха дадени подробности и излъчени кадри, част от доказателствата.

В групата по шпионство участвала съпругата на резидента, която има двойно гражданство - българско и руско. Тя е играла ролята на посредник между резидента и служител на посолството на Русия у нас, като е предавала класифицирана информация и парични средства. Документирани са разговори между нея, резидента, както и нейни посещения в посолството на Русия.

Гешев: Случаят със заловените шпиони е без аналог в новата ни история

Гешев: Случаят със заловените шпиони е без аналог в новата ни история

Българите да се гордеят с българските служби за сигурност

На брифинга представиха и видео от нейно посещение в посолството на Русия, като уточниха, че след това, непосредствено след излизане от посолството, тя е провела разговор със съпруга си.

Народното събрание отрече да е постъпвала официална информация за участие на служител на институцията в група за шпионаж.

Групата се състояла от пет човека стана ясно още на брифинга. Останалите са били военнослужещи и държавни служители в различни държавни учреждения (Министерство на отбраната, Служба "Военна информация" и др.).

Групата е действала по следния начин: резидентът провеждал среща с останалите членове на групата всеки месец на предварително уговорена дата, час и място. Уговаряни били и резервни дати и часове.

Част от вербуваните лица били обучавани от резидента в оперативно майсторство. Резидентът давал и инструктаж на служител на МО за това какво трябвало да направи по предварително разпределени задачи.

Двама военни са арестувани, потвърди МО

Двама военни са арестувани, потвърди МО

Те са заподозрени за изнасяне на класифицирана информация

Тяхната цел била да събират и да предоставят на резидента класифицирана информация, достъп до която са имали вследствие на задълженията им. Всички те имали разрешение за достъп до класифицирана информация и такава предавали на организатора на групата, с което застрашавали националната сигурност на България, изтъкна прокурор Милева.

Спецслужбите задържаха руски шпиони в София

Спецслужбите задържаха руски шпиони в София

Обискирани са няколко адреса...

Резидентът и групата използвали специални телефони, унищожавали периодично използваните сим карти. Служителят на МО изпълнявал стриктно указанията на резидента. Участниците успели да заснемат голям брой документи от служебните си компютри.

Служител от МО заснемал информация от служебния компютър в кабинета си на различни дати, като само за ден успявал да заснеме такава информация в продължение на повече от четири часа и половина, акцентира прокурор Милева. На брифинга бяха излъчени и видеокадри от действията му.

Служител от служба "Военно разузнаване" също снимал информация от служебния си компютър за резидента. Нерегламентирано заснетата на информация се предавала на резидента на предварително уговорените срещи, като например преди игра на тенис.

Обработката на получената информация била извършвана от резидента като разяснявал начина на предаване на предоставяните му данни. Тогава се определяли и възнагражденията на участниците в престъпната схема. Информацията, представляваща държавна тайна, била предавана на резидента, който изплащал различни възнаграждения в различна валута, сумите били предавани в пликове. Участниците в групата обменяли валутата в чейнджбюра. Заснето е как участник от групата броял долари в служебно помещение.

От цялостния анализ може да се направи извод, че престъпната група създала сериозна заплаха за националната сигурност на страната ни, даваща строго класифицирана информация за България, ЕС и НАТО. Престъпната група действала дълго време и това са престъпления, свързани с ръководене и участие на група, извършваща престъпления против републиката, шпионаж в полза на чужда държава, беше обяснено на брифинга.

Дейността на групата се съсредоточавала в това да събира и да предава на резидента класифицирана информация от военен и високотехнологичен характер. Участниците в групата са служители, които са се клели във вярност на държавата - служители от МО и служба "Военно разузнаване", бе подчертано на брифинга на прокуратурата.

Събраните доказателства са категорични, че дейността на групата е увредила сериозно държавния интерес.

Разследването продължава, като един от участниците в групата направил опит да избяга, което още веднъж потвърждава тежкото обвинение. Избягалият бил локализиран и заловен, стана ясно на брифинга.

Общо шест са обвинените лица, петима са с мярка за неотклонение "Задържане под стража". Един е с мярка "парична гаранция", тъй като съдейства на разследването.

Спрямо тях са повдигнати обвинения за престъпления по чл.104, ал.1 от НК (шпионство в полза на чужда държава). Спрямо пет от лицата са повдигнати обвинения за престъпление и по чл.109, ал.2 от НК (участие в група за извършване на престъпления по глава I), а по отношение на едно лице - ръководителя на групата, за престъпление по чл.109, ал.1 от НК. 

НК предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Спрямо извършителите ще бъде прилага цялата строгост на закона, защото сигурността на дадена държава е от първостепенно значение за нея, категорична бе прокурор Милева.

Припомняме, че през декември месец 2020 г. МВнР обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София, след уведомление от главния прокурор, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна.

Преди това, на 23 септември България изгони двама руски дипломати, обвинени в шпионаж.

На 29 октомври 2019 г година МВнР обяви за персона нон грата и друг руски дипломат. Той беше уличен в шпионаж. За това стана ясно след като от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година.

2019 г. бе белязана и от друга "руска афера" - председателят на движение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец миналата година.

Освен Малинов други обвиняеми няма, но по разследването бе разпитан и бившият главен редактор на опозиционния вестник "Дума" Юрий Борисов и други лица от движението. Освен това на двама руснаци бе наложена забрана за влизане в страната - на банкера и издател Константин Малофеев и на бившия председател на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников.

Към момента Николай Малинов е все още с повдигнати обвинения, но и се кандидатира за депутат с партията си "Русофили за възраждане на отечеството", но ЦИК им отказа регистрация.