Ние оценяваме длъжността на главния секретар, която може да бъде заета от достоен човек с достатъчно дълъг професионален опит и на когото може да се разчита, че тогава, когато българските граждани в центъра на София законно упражняват правото си на протест, няма да стои безучастно и да гледа как пребиват български граждани.

Toва заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков на пресконференция в ресорното министерство за представянето на новия главен секретар на МВР Петър Тодоров.

Осем мигранти, представили се за сирийци, задържаха край Елхово

Осем мигранти, представили се за сирийци, задържаха край Елхово

Наложило се преследване на колата

Дълго време министерството е без главен секретар. Не е лесно да се назначи главсек, чиято длъжност е изключително важна, обясни Рашков. Вярно е, че в МВР има много голям брой достойни служители, които могат да заемат тази длъжност и предвид важността на тази функция да се координират всички останали служби в МВР, настоя Рашков.

МВР направили внимателен подбор и трябвало време, за да изберат подходящият човек за длъжността.

Новия главсек няма да стои безучастно, няма да има провокатори в редиците на протестиращите, които да са известни на ръководните органи на МВР и провокатори, които са създавали напрежение между полицаите и протестиращите, уточни Рашков.

"Главен секретар трябва да бъде човек с достатъчно опит, който няма да наблюдава безучастно извършените множество нарушения на закона при използване и прилагане на СРС-та към периода на протичането на законните протести на българските граждани в София и други големи градове на страната", категоричен бе министърът.

Ако новият МВР шеф се справи с пробойните в хазната, Рашков готов да го аплодира

Ако новият МВР шеф се справи с пробойните в хазната, Рашков готов да го аплодира

Следващият вътрешен министър да е професионалист и да познава ведомството

Рашков се спрял на Петър Тодоров, защото е служител с дългогодишен стаж и опит в МВР и не е от калинките. Новият главсек има множество награди - обявяване на благодарност през писмена похвала, няколко почетни медала от МВР. Нашите очаквания (към главния секретар - б.р.) са големи, каза той.

Служебният вътрешен министър е убеден, че Петър Тодоров ще изпълни с чест своята задача, стриктно спазвайки закона, без да слугува на партии и без да стои до главния прокурор като дете, което е сгрешило и някои му е дръпнал ухото, каза Рашков.

Рашков подчерта, че случаите с полицейско насилие от 2020 година са много близки до "полъха от 1947 г." (излезе подобна статия на журналист от "Свободна Европа"). Този текст е относим към друг обществен строй, а не към демократична България през 2021 г., каза Рашков.

Това, което се случи миналата година е полъхът от онова време, изтъкна Рашков. Къде видяхме ние бунт или с оръжие из улиците на София, запита министърът (с какъвто мотив са подслушвани политици и журналисти - б.р.).

"Такъв пример имаме само от прокуратурата, ръководена от Иван Гешев", посочи Рашков и настоя, че ще трябва главен секретар на МВР, който да не допусне служби на МВР да бъде обслужващ персонал на прокуратурата.

При представянето си Петър Тодоров заяви, че се приемат адекватни мерки за ограничаване миграционния натиск. За последната седмица на територията на България са влезли около 302 души, а профилът на мигрантите, които се установяват са мъже, между 16-24 г., от Афганистан. Основният мигрантски натиск се концентрира върху зелена граница Турция и част от границата на Гърция, в района на Ивайловград и Ново село.

В дългогодишната си практика Тодоров многократно се е убеждавал в ролята на медиите като коректив в превантивни кампании и кризисни ситуации.

Новият главен секретар на МВР заяви, че се нуждае от време, за да влезе в спецификата на новата позиция. Работата в МВР е кауза, а заеманата висша професионална длъжност е чест и професионална отговорност. Разчитам на своя опит в полицейската си дейност, каза Тодоров на пресконференция в ресорното ведомство.

Тодоров е бил обучаем и е бил на щат в Държавна сигурност, стана ясно при представянето му.

Петър Тодоров смята, че полицейските органи трябва да отстояват работата си от закона. Полицията има тясно взаимодействие по отношение на процесуално-следствените действия и сме длъжни да изпълняваме основанията, които ни дава прокуратурата. Там, където трябва да имаме оперативна самостоятелство, ще я отстояваме, увери Тодоров.

Той ще работи с всеки един министър, който бъде гласуван от Народното събрание.

Петър Илиев: Голям страх тече в кочината на задкулисието

Петър Илиев: Голям страх тече в кочината на задкулисието

Той нямал проблем с обвиненията в плагиатство

Тодоров ще разчита на диалога с медиите, за да получават хората обективна и точна информация за действията на МВР. Той обясни, че професионалните задачи, които следва да бъдат решени са: овладяването на горските пожари в страната, осигуряване на пожарната безопасност и надеждната защита на населението, ефективни мерки за ограничаване и противодействие на миграционния натиск, борбата с битовата престъпност, превенцията и засилване контрола по пътната безопасност и борбата с настъпващата поредна вълна на COVID-19.

Припомняме, че предишният главен секретар на МВР Ивайло Иванов бе освободен с мотив, че е допуснал полицейско насилие по време на антиправителствените протести миналата година. Досега длъжността се изпълняваше от Стоян Темелакиев, който бе заместник на Иванов.

Тодоров пое управлението на пловдивската полиция, след като при операция на "Вътрешна сигурност" бяха арестувани арестувани началникът на Трето РПУ Самуил Хаджиев и полицаят Атанас Качаков, заподозрени в опит за кражба на няколкостотин килограма марихуана и отвличане, а в началото на мандата на служебното правителство началникът на ОДМВР Йордан Рогачев обаче първо се оказа в болница, а след това излезе в бащинство. Съдът обаче официално го възстанови на работа заради несъразмерност на наказанието.

На 4 август 2021 г. правителството предложи на президента Румен Радев да издаде указ за назначаването на Тодоров на поста. Той встъпи в длъжност на 6 август, а днес бе официалното му представяне пред колектива.