Над 30 проби на доброволно дарени стволови клетки от кръв от пъпна връв са събрани от Университетската АГ болница „Майчин дом". Те са предоставени за валидиране на технологията, обработка, тестване и съхранение в Националната публична банка за стволови клетки в УМБАЛ "Александровска".

Проектът се осъществява в рамките на „Национална програма за развитие на трансплантацията на стволови клетки в България 2007-2013г." и е на база договор, сключен между директорите на двете болници проф. д-р Л. Трайков („Александровска") и доц. д-р В. Златков („Майчин дом"), обясни ръководителят на програмата проф. д-р Елисавета Наумова. За реализация на програмата работят биотехнологът Валентина Атанасова и акушер-гинеколозите д-р Мария Атанасова и д-р Сергей Славов.

Стойността за взимането, обработката и съхраняването на стволови клетки е доста висока и не всяко семейство може да си го позволи. В тази програма майките доброволно даряват кръвта от пъпна връв без да заплащат за процедурата. По този начин освен за нуждите на своите деца, те даряват безвъзмезно стволови клетки и за пациенти, при които са налице медицински причини за извършване на алогенна трансплантация на хемопоетични стволови клетки.

В тази връзка всяка родилка, желаеща да стане доброволен донор, подписва информирано съгласие и получава информация за какво могат да бъдат използвани стволовите клетки и какви заболявания могат да се лекуват.

Акушергинеколозите от „Майчин дом" са обучени и ангажирани със самия процес по взимането на кръвта от пъпна връв, която тя предават на биотехнологът Валентина Атанасова. Тя изолира, обработва и замразява пробите, което трае няколко часа.

Надеждността на всеки донор е гарантирана, защото преди това от майката се вземат проби за изследвания на СПИН, сифилис, хепатити и други бактериални и вирусни инфекции. Тъй като дарените стволови клетки са предназначени за алогенна трансплантация се прави и HLA - типизиране (за съвместимост).

Годните за трансплантация стволови клетки трябва да отговарят на определени критерии, което изисква валидирането на технологията по вземането, обработката, тестването и съхранението им да се извърши върху 50 единици кръв от пъпна връв, коментира доц. Анастасия Михайлова, контролираща качеството в банката.

Съхранените доброволно дарени стволови клетки ще бъдат използвани  за лечение на деца с онкохематологични проблеми, разясни проф. Наумова.

Колкото по-голяма е банката, толкова по-голяма е вероятността да се намери подходящ донор за нуждаещ се пациент. Затова не само вземането на материал, а психологическата дейност, свързана с убеждаването на майките е особено важна, коментира още д-р Мария Атанасова.