Рестарт на делото за радикален ислям в Пазарджик, съобщава БНТ.

Окръжната прокуратура в града поиска по-големи наказания за 14-те мюсюлмански проповедници, осъдени за етническа нетърпимост и призиви за война, а 12 от подсъдимите подадоха жалби.

Днес Апелативният съд в Пловдив даде ход на делото.

В залата беше доведен и Ахмед Муса Ахмед, който е осъден на 8 години и половина затвор, за това, че е проповядвал омраза на религиозна основа в Пазарджик, Пловдив и Асеновград.

Останалите подсъдими по делото бяха осъдени на 2 години и половина и три години и половина по същото обвинение.

8,6 г. затвор за Ахмед Муса и присъди за 13-те му поддръжници

8,6 г. затвор за Ахмед Муса и присъди за 13-те му поддръжници

Присъдите са обжалваеми

Към момента магистратите изслушват пледоариите на защитата, която настоява за нови експертизи и нов превод на материалите по делото. Очаква се то да бъде обявено за решаване.

В срок до два месеца ще стане ясно дали ще има потвърдени или нови присъди за обвинените за това, че проповядват радикален ислям.

Припомняме, на 3 април 2018 г. стана ясно, че е започнала проверка заради интервю на прокурор Попова пред пловдивския сайт Трафикнюз, с който тя предупреждава за опасни тенденции в българското общество.

От Главното мюфтийство последва незабавна реакция, като бе свикано извънредно събрание на Висшия Мюсюлмански съвет.

Защитата на Ахмед Муса Ахмед иска отвод на експерта Алекс Алексиев

Защитата на Ахмед Муса Ахмед иска отвод на експерта Алекс Алексиев

Обвини го, че заема страна по делото

Прокурор Попова е един от обвинителите по второто дело срещу Ахмед Муса, който беше и един от обвиняемите по делото за радикален ислям срещу 13-те имами от Пазарджик, което започна през 2010 година.

Обвинението е за проповядване на антидемократична идеология и религиозна омраза. В края на миналата година съдът в Пазарджик реши да пусне под гаранция Ахмед Муса - подсъдим за разпространение на радикален ислям.

През декември 2017 г., окръжният съд в Пазарджик освободи Ахмед Муса от ареста.

Срещу Муса бяха повдигнати обвинения за проповядване на радикален ислям, религиозна омраза и идеите на "Ислямска държава"