Осем години и половина затвор получи ромският религиозен лидер Ахмед Муса. Присъдата му бе постановена от Пазарджишкия окръжен съд, съобщи БНР. Ефективната присъда е за разпространяване идеите на радикалната организация "Ислямска държава" и проповядване на религиозна омраза, верска нетърпимост и призиви към война.

Освен присъда от 7,5 години съдът даде допълнително още една година затвор за Ахмед Муса, тъй като го смята за обществено опасен. Останалите 13 негови поддръжници (част, от които са имами - б.р.) също бяха осъдени. Те получават между една година и 3 години и 6 месеца. Присъдите подлежат на обжалване. 

Наградиха прокурора по делото срещу Ахмед Муса

Наградиха прокурора по делото срещу Ахмед Муса

Награди получават следовател и екип от ДАНС

Ахмед Муса Ахмед бе признат за виновен в това, че разпространявал идеите на "Ислямска държава", подпомагал е бойци на терористичната групировка, а в джамията "Абу Бекир" в Пазарджик е призовавал към война.

Ахмед е признат за виновен и за проповядване на религиозна омраза, на верска нетърпимост, както и за неподчинение на светските закони. Престъпленията са извършени в периода 2013-2014 година. 

Ще станем ислямска държава, ако се наложи и с война, проповядвал Ахмед Муса

Ще станем ислямска държава, ако се наложи и с война, проповядвал Ахмед Муса

Според него България не трябва да се уважава, защото е християнска държава

Условна присъда от 2 години и 6 месеца получава само Александрина Ангелова, която е и единствената жена сред осъдените.

Ахмед Муса и в момента изтърпява ефективно наказание от предишни присъди. Той отказва коментар. 

По време на делото беше отстранен прокурорът Недялка Попова, тъй като подсъдимите я обвиниха в предубеденост и пристрастност. За нуждите на съдебния процес бяха разпитани десетки свидетели.

Отстраниха прокурора по делото срещу Ахмед Муса

Отстраниха прокурора по делото срещу Ахмед Муса

Защитата поиска отмяна на изготвения обвинителен акт

Това е трета присъда за Ахмед Муса за разпространяване на радикален ислям. В момента той е в затвора и изтърпява общо 4 години лишаване от свобода.

Припомняме, на 3 април 2018 г. стана ясно, че е започнала проверка заради интервю на прокурор Попова пред пловдивския сайт Трафикнюз, с който тя предупреждава за опасни тенденции в българското общество.

От Главното мюфтийство последва незабавна реакция, като бе свикано извънредно събрание на Висшия Мюсюлмански съвет.

Прокурор Попова е един от обвинителите по второто дело срещу Ахмед Муса, който беше и един от обвиняемите по делото за радикален ислям срещу 13-те имами от Пазарджик, което започна през 2010 година. 

ВКС осъди Ахмед Муса на 1 г. затвор и 5000 лв. глоба за проповядване на омраза

ВКС осъди Ахмед Муса на 1 г. затвор и 5000 лв. глоба за проповядване на омраза

8-годишният съдебен процес не е дълъг, имайки предвид сложността му

Обвинението е за проповядване на антидемократична идеология и религиозна омраза. В края на миналата година съдът в Пазарджик реши да пусне под гаранция Ахмед Муса - подсъдим за разпространение на радикален ислям.

През декември 2017 г., окръжният съд в Пазарджик освободи Ахмед Муса от ареста.

Срещу Муса бяха повдигнати обвинения за проповядване на радикален ислям, религиозна омраза и идеите на "Ислямска държава" и след като имамът прекара 3 години в ареста, неговият защитник представи бележка, че неговата гаранция е платена. 

Защитата на Ахмед Муса Ахмед иска отвод на експерта Алекс Алексиев

Защитата на Ахмед Муса Ахмед иска отвод на експерта Алекс Алексиев

Обвини го, че заема страна по делото

Тогава, гаранцията на Муса беше определена в размер на 7 500 лв.