Две години едно семейство търси справедливост и се дави в дълбока мъка заради загубата на детето си през юли 2010 г. Две години по-късно виновни все още няма, а делото върви към задънена улица.

На 4 юли 2010 година на границата между "Факултета" и "Овча купел" тълпа от поне 50-ина цигани, въоръжени с брадви, колове и вили, нападна трима българи в двора на къщата им и закла 25-годишния Боби Райнов.

Случаят с клането на Боби остава неизяснен и до момента. Много въпроси, нула отговори. И така е още от злополучната нощ преди две лета, когато бившият футболист отива в къщата на свой приятел, за да му помогне срещу самонастанилите се в съседство неитегрирани наши сънародници.

Боби бил повикан от приятеля си Кристиян в дома му на ул. "Барите". С баща му Краси имали проблем с циганите, които си хвърляли боклуците до оградата им.

Конфликтът между домакина Кристиян и един от съседите, Славчо Димитров, заради боклуците се развихрил, когато при поредния спор циганинът го ударил, Кристиян се ядосал и почнал да събира помощ.

Той извикал Борислав, като му казал: "Ти няма да се биеш, само ще стоиш зад мен." Докато се уговаряли как Славчо да бъде наказан обаче, Трайко (един от задържаните за убийството, б.р.) и брат му се спречкали с Борислав. Така се стигнало до сблъсъка, завършил със смъртта на младежа.

Ужасно е. Три живота съсипаха - моят, на баща му и на брат му. Няма справедливост, заяви опечалената майка две години по-късно.
По думите на Галя Райнова, полицията си е свършила работата - събрани са достатъчно доказателства, има ДНК-експертизи. Според нея в случая прокурор Бисер Кирилов е този, който не е направил необходимото, тъй като към момента няма наказани за зверското убийство.

Първоначално белезниците щракнаха на ръцете на 29-годишния Славчо Димитров, който обаче впоследствие се обеси. По-късно се появиха и нови трима заподозрени като съучастници - Траян Г. (19 г.), Трайко Филипов (39 г.) и Здравко З. (30 г.).

Всичките те са криминално проявени с дълги досиета в районното - предимно за кражби, грабеж и за нанасяне на телесни повреди. Преди година те са пуснати под „домашен арест."

Райнова обясни, че миналата година е прочела обвинителния акт. Преди 2 седмици обаче съдия Костадинка Костадинова, на която е разпределено делото, уведомила семейството, че го връща на прокуратурата, тъй като в него има допуснати множество грешки - объркани са членове от Наказателния кодекс, няма конкретизация на действията и „не можели да гадаят какво е искал да напише прокурорът."

За мен това е шокиращо. Не вярвам на това, което пишеше в писмото. Не съм очаквала подобно нещо от Бисер Кирилов, това нещо е недопустимо. Той не е новоизлюпен прокурор, заяви през сълзи почернената майка. Според нея ходът на делото умишлено се бави: „С тази корупция, очевидно е, че другата страна има интерес."

Райнова останала шокирана и от прочетеното в обвинителната теза. Циганче свидетелства как един от задържаните - Трайко, е извикал „Влизайте вътре и го убивайте!".

Жената останала потресена и когато прочела редовете, в които е описано как детето й е паднало в огромната локва кръв, а последните му думи били „Кажи им да спрат да ме бият, защото умирам."
Какви са тези идиоти, недоумява майката.

Две години голословни обещания от страна на Цветан Цветанов и Цецка Цачева, която по време на протеста пред НС преди две години дойде, за да усмири народа. Сега обаче ако има подобен протест и хората тръгнат да нахлуват в парламента, няма да ги спра, закани се майката.

Райнова не скри разочарованието си от вътрешния министър: „Няколко месеца след убийството се срещнах с него и той продължаваше да твърди, че тогава на мястото не е имало полицаи. Валери Йорданов (шеф на СДВР, б.р.) пък ми обясни: Г-жо, ние разтървавахме хората пред къщата, а сина ви го убиха зад къщата."

Припомняме, според очевидци съвсем наблизо до къщата е имало две патрулки с полицаи, които обаче се "въздържали" от намеса в конфликта. По думите на аверите на убитото момче, Боби е убит жестоко, насечен многократно с брадва, а медицинският екип се е забавил повече от 40 минути.

Майката категорично отрече синът й да е разпространявал наркотици в „Овча купел." Тя разказа за едно сбиване между него и Калоян Манса - дилър, който по думите й всички от квартала познават. „Той не можеше да преживее, че едно обикновено момче го е набило", коментира Галя Райнова и си спомни, че след този инцидент са се появили слухове, че Манса иска да убие Боби.

Заради това синът й подал жалба в полицията за отправена му заплаха за убийство. След убийството от СДВР й обяснили, че тази трагедия няма нищо общо със сбиването - това било битов скандал.

Майката все още пази вещите на Боби и казва, че не иска да се разделя с тях. Често препрочита и малко дневниче, в което той е описвал как минават дните му, какви са мечтите му - нормални, като на всеки нормален човек. „Нищо необикновено, пишеше как искал да има еди колко си пари, за да даде на брат си да иде на море, пожелава си една хубава мацка с хубави очи, която да го обича", спомни си разплаканата майка.

Годишнината от смъртта на Боби Райнов ще бъде отбелязана с протестен националистически марш, организиран от ВМРО, съвместно с представители на партиите "Атака", "БНРП", родолюбиви младежки организации като Национална съпротива, Български национален съюз, привърженици на футболни отбори и независими националисти.

Шествието е насрочено за 8 юли в квартал „Овча купел".