Случаят с джиповете за МВР и злоупотреба с евросредства в областта на земеделието най-вероятно ще са първите случаи, с които европейският главен прокурор Лаура Кьовеши ще трябва да се заеме. В студиото на БиТиВи анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов заяви, че най-вероятно и това ще са сделките по делата на Миньо Стайков.

По случая с джиповете, заради които пръхвърчаха искри между ГЕРБ, БСП и президентството по темата кой всъщност е подписал сделката, анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията обясни, че в повечето случаи информацията към ОЛАФ е подадена от наши, български експерти. Обикновено сигналът се подава от разследващите - някой от следствието, МВР или прокуратурата, заяви Тихомир Безлов и постави акцент върху това, че този проект е минал през всички възможни институции, включително през съда, бил проверен и оценката е, че сделката е супер.

Адвокатът на Узунов: Има ли теч по случая на ОЛАФ срещу президентския секретар

Адвокатът на Узунов: Има ли теч по случая на ОЛАФ срещу президентския секретар

Бившият министър Валентин Радев обяви: Поспивам си главата с пепел, не съм се усъмнил

За мен това е класически пример на една много влиятелна икономическа групировка, която успя да мине през всички институции и да прокара сделката си, да продаде на държавата 290 джипа. Като в случая парите не са на българския данъкоплатец, а са европейски пари. За съжаление, по думите на Безлов, това са едни пари, които в огромния случай усвояваме в зависимост от клиентелите си. Той определи сделката като "класически пример за хора с голямо влияние".

В тази сделка има и определен политически елемент - има една олигархична структура, която е взела парите, а държавата ще ги върне. "Изводът е - играта продължава. За съжаление, е така, отбеляза анализаторът, допълни Тихомир Безлов.

В разследването на ОЛАФ за търговия с влияние се твърди, че през 2018 г. МВР си е купило 290 залежали полицейски автомобила клас SUV, вместо по-качествени високопроходими нови джипове.

На въпрос дали Лаура Кьовеши ще има успех, Тихомир Безлов коментира внимателно, като обясни, че Европейската прокуратура зависи от националните разследващи - затова и е скептичен за изхода. Големият проблем на Кьовеши е каква подкрепа ще получи от националните институции, не само в България, а и какъв бюджет ще получи, по думите на Безлов.

Държавата иска 3,6 млн. лв. от Миню Стайков и 13-те служители на ДФЗ

Държавата иска 3,6 млн. лв. от Миню Стайков и 13-те служители на ДФЗ

Съдът замени паричните гаранции на обвиняемите с подписки