8 часа продължи разпоредителното заседание по делото срещу бизнесмена Миню Стайков и още 13 подсъдими в Специализирания наказателен съд, съобщават от "24 часа".

Четирима от подсъдимите са бивши служители на Държавен фонд "Земеделие" и им е повдигнато обвинение като членове на престъпна група, която се е възползвала от средства по две европейски програми за подпомагане на селските райони и лозаро-винарството.

Защитата искаше делото да бъде върнато на прокуратурата заради неточности в обвинителния акт. Освен това някои от подсъдимите желаели да дадат обяснения, но не получили тази възможност.

В началото на заседанието към всички обвиняеми беше предявен граждански иск от страна на държавата в размер над 3,6 млн. лева.

Обвиняват Миню Стайков и 13 души по второ дело

Обвиняват Миню Стайков и 13 души по второ дело

Обвинението е за злоупотреба с европари

Самият Стайков отново се яви в съда в инвалиден стол. По думи на адвокатката му Анна Попова той страда от онкологично заболяване втора степен, което било потвърдено от 16 лекари. С този мотив тя поиска мярката му да бъде променена.

Адвокатите на служителите на ДФЗ също поискаха мерките им за неотклонение да бъдат да променени от парични гаранции в по-леки с аргумента, че те вече не работят във Фонда и са останали без работа. Съдът уважи това искане и замени паричните гаранции с подписки. Забраната да напускат страната обаче остава в сила.

Следващото заседание ще се гледа по същество на 14 януари 2020 г.

Припомняме, преди месец Специализираната прокуратура предаде на съд Миню Стайков по второ дело заедно с 13 служители на ДФЗ.

Ден по-рано имуществото на бизнесмена беше запорирано, както и на 9 души за над 134 млн. лева.

Шестима служители на ДФЗ с обвинение покрай Миню Стайков
Обновена

Шестима служители на ДФЗ с обвинение покрай Миню Стайков

Сред тях са зам. изпълнителният директор на ДФЗ и директори на дирекции

На 5 септември 2018 г., специализираната прокуратура влезе в офисите и на дружествата "Винпром Карнобат" ООД, "Сис Индустрийс" ООД и "Топаз Мел" ООД.

Ден по-късно стана ясно, че Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на осем души за участие в организираната престъпна група, ръководена от Миню Стайков.

Стайков е обвинен, че е ръководител на организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. По-късно в обвинението бе включнето и злоупотреби с еврофондове.

Става въпрос за собственика на "Винпром Карнобат" и "Сис индустрийс" Миню Стайков, сина му Стайко Стайков, сина на кмета на Карнобат Иван Димитров, както и още петима с инициали Ц.К., М.К., Б.Х., А.Т. и Д.Д.

Тогава Стайко Стайков не беше открит и го обявиха за издирване в Интерпол.

По-късно стана ясно, че прокуратурата е забравила да внесе шест тома от материалите по делото.

Съдът запорира имущество на Миню Стайков

Съдът запорира имущество на Миню Стайков

По искане на Специализираната прокуратура

През ноември 2018 г.Спецсъдът запорира имуществото на Миню Стайков. Месец по-късно го остави за постоянно в ареста.

На заседанието по делото от 11 декември Миню Стайков влезе в инвалидна количка. Според защитата му, за престоя зад решетките той е отслабнал с 10 кг.

На 28 януари 2019 г. стана ясно, че синът на Миньо Стайков - Стайко Стайков е бил отвлечен и пребит.

В началото на месец май Миньо Стайков, се сдоби с допълнително обвинение в началото на месец май, когато стана ясно, че Специализираната прокуратура разследва 8 души за престъпления с евросредства по ПРСР и Програмата за конверсия на лозята, като зам.-главният прокурор Иван Гешев определи разследването като "разбиване на империята "Карнобат".

След разпита си по разследването срещу Миню Стайков от 9 май в Спецпрокуратурата досегашният министър на земеделието Румен Порожанов, като бивш шеф на ДФ "Земеделие", заяви, че е готов да подаде оставка. На 14 май 2019 г. Порожанов подаде оставка и тя бе приета от премиера Борисов.