Специализираната прокуратура е внесла в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу Николай Малинов - лидер на политическата партия "Възраждане на Отечеството" и лидер на движението "Русофили".

"Обвинението е за това, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна." Досъдебното производство е образувано по реда на чл.212, ал.1 от НПК.

От прокуратурата докладват, че са били проведени множество процесуално-следствени действия, като разпит на свидетели, претърсване, изземване и личен обиск, изготвени са две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на веществените доказателства, събрани са относими към предмета на доказване справки и документи.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Николай Малинов прави партия с русофилите извън БСП и ДПС

Николай Малинов прави партия с русофилите извън БСП и ДПС

Ще се бори за интересите на България, а не на Русия

Припомняме, разследването срещу Николай Малинов започна през септември 2019 г., когато на 9 сепетмври бившият главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов бе арестуван по обвинение за шпионаж. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел.

На следващия ден председателят на Сдружение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен за дейност в полза на чужда държава.

На 12 септември прокуратурата пусна доказателства за дейността на Николай Малинов. А втори транш с доказателства бяха публикувани по-късно през септември месец

В рамките на разследването бяха санкционирани и двама руски граждани - Решетников и Малофеев - които са със забрана да влизат в страната за срок от 10 години.

На 4 ноември 2019 г. стана ясно, че съдия Андон Миталов е разрешил на Николай Симеонов Малинов да напусне пределите на Република България за времето от 01.11.2019 г. до 05.11.2019 г. включително.

В рамките на разследването Малинов пътува и до Русия, за да получи награда лично от президента на Русия Владимир Путин. Разрешението на съда за излизане извън страната бе дадено от съдия Андон Миталов, който половин година по-късно стана първият българин, санкциониран от Държавния департамент на САЩ

Самият Малинов обяви, че не е шпионин, а е патриот.

Кремъл заплаши България с последствия, ако преследва Николай Малинов

Кремъл заплаши България с последствия, ако преследва Николай Малинов

Отличието е признание за Малинов, отчитат в Русия