Десислава Иванчева и Биляна Петрова остават под домашен арест. Това реши Апелативният спецсъд, съобщи Нова телевизия.

По-рано днес стана ясно, че Марин Марковски и синът му Димитър вече не са адвокати на Десислава Иванчева. Защитата й се поема от Николай Хаджигенов. След издаване на присъдата от 20 години затвор Иванчева е решила да се откаже от услугите на Марковски.

Делото започна с 40 минути закъснение по искане на Иванчева и Петрова.

По думите им имали нужда от малко време да говорят със защитниците им, тъй като до този момент - след присъдата на първа инстанция - бяха в сливенския затвор.

На 15 април Специализираният съд осъди Иванчева на 20 години лишаване от свобода, а Петрова на 15 години.

Третият подсъдим по делото за подкуп - Петко Дюлгеров получи 12 години затвор. И на тримата бяха наложени глоби - общо за 37 000 лв и забрани да заемат държавни длъжности.

Николай Хаджигенов поема защитата на Иванчева

Николай Хаджигенов поема защитата на Иванчева

Това стана ясно преди заседанието на Апелативния спецсъд

Припомняме, че заключителните пледоарии по делото срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова се проведоха на 14 април. Ден след това на първа инстанция съдът реши да даде 20 години затвор на Иванчева и 15 на Петрова.

Преди това адвокатът на Иванчева Марин Марковски заяви, че прокуратурата търпи логически обвинения по делото срещу бившата кметица. По думите му отмятането на Дюлгеров от показанията си е "изстисканият лимон и сока, който трябва да преглътне прокуратурата".

На последното заседание по делото обвиненият Петко Дюлгеров се отметна от показанията си, дадени в досъдебна фаза - а именно, че той е бил посредник между Иванчева и бизнесмена Александър Ваклин за рекордно искания подкуп от половин милион евро.

20 години затвор за Иванчева и 15 г. за Петрова
Обновена

20 години затвор за Иванчева и 15 г. за Петрова

Веднага след присъдата Иванчева, Петрова и Дюлгеров са задържани

На същото заседание замесена в случая се оказа и строителната фирма "Артекс", чието име нашумя през последните седмици покрай скандала с апартаментите на властта.

Преди месец стана ясно, че в тефтерчето на Десислава Иванчева - основно доказателство на обвинението - е дописвано от поне още един човек.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха задържани преди една година с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Марковски: Прокуратурата търпи логически обвинения по делото срещу Иванчева

Марковски: Прокуратурата търпи логически обвинения по делото срещу Иванчева

Дюлгеров не си отмъщава, а признава, че не говорел истината

Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. Тримата обвинени прекараха 8 месеца в ареста, които бяха съпроводени и със скандал за условията в ареста и отношението при ескортиране до болнично заведение.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста с мярка "домашен арест" малко преди Коледа 2018 година отново със скандал, който предизвика напрежение между Специализирания съд и ВКС и проверка, която бе разпоредена от шефа на ВКС Лозан Панов заради бързите действия на обвинението. Проверката завърши със заключение за инцидентен случай на неправилна съдебна практика.

Местят Десислава Иванчева и Биляна Петрова в Сливенския затвор
Обновена

Местят Десислава Иванчева и Биляна Петрова в Сливенския затвор

Охранителите не допускат близките да им дадат шампоан