Няма какво да коментирам решения на органи на чужди държави, не ми е работа.

Така бившият военен министър Красимир Каракачанов коментира, а всъщност отклони налагането на санкции от страна на Държавния департамент на САЩ спрямо Петър Харалампиев и Красимир Томов.

Каракачанов заяви, че познава единия (Петър Харалампиев, когото лидерът на ВМРО защити след операцията в ДАБЧ), а другия - (Красимир Томов - бел.ред.) нито го познава, нито го е виждал.

Илиян Василев: Санкциите са знак, че САЩ свалят доверието си от Бойко Борисов
Обновена

Илиян Василев: Санкциите са знак, че САЩ свалят доверието си от Бойко Борисов

Санкциите на САЩ били най-ярките знаци в тяхната политика към България

Какви са причините на САЩ да наложат подобни ограничения за пътуване си е тяхна работа, посочи Каракачанов.

Каракачанов увери, че ВМРО няма нищо общо по случая и призова да не въвличат патриотичната партия в такива скандали.

Румен Петков: Защо САЩ пропускат рушветчиите Борисов и Горанов

Румен Петков: Защо САЩ пропускат рушветчиите Борисов и Горанов

Нямало умисъл в налагането на санкциите точно сега

Припомняме, на 2 юни 2021 г. САЩ наложиха санкции по закона "Магнитски" първо на трима българи - бизнесменът Васил Божков, бившият депутат Делян Пеевски и неизвестният досега зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков.

По този закон се налага конфискуване или замразяване на банкови сметки и транзакции на санкционираните лица и техни близки. Като това се отнася не само до авоари на територията на САЩ, но и по целия свят, ако те са в долари или съответната банка работи с американска финансова институция.

Малко по-късно Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, Илко Желязков са обявени от Държавния департамент на САЩ за лица с наложени санкции във връзка с участието им в сериозна корупция. Забраната е да влизат в страната.

Петър Харалампиев е председател на национално движение "БГ патриот", част от коалицията Обединени патриоти. Раздели се с поста си като председател на Държавната агенция за българите в чужбина, след като на 29 октомври 2018 г. сутринта представители на Спецпрокуратурата влязоха в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство. Обвинителен акт в Специализирания наказателен съд бе внесен през октомври месец миналата година.

Красимир Томов е бивш главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Той също е обвиняем за длъжностни престъпления с продажба на българско гражданство заедно с Петър Харалампиев. Според обвинението председателят и главният секретар на ДАБЧ са извършили и множество длъжностни престъпления, свързани с работата им с публични финансови ресурси, сред които злоупотреби със служебни автомобили, горива, средства за бонуси и заплати и др.