"Защо САЩ демонстрират шизофрения, като стоварват санкции на Божков, а пропускат рушветчиите". Този реторичен въпрос зададе пред БНР Румен Петков, лидер на партия АБВ и бивш министър на вътрешните работи по повод наложените от САЩ санкции по закона "Магнитски".

"Нека да ни обяснят защо се пропускат тези, които са взели рушветите. Дали пък не са си купили политическо спокойствие от САЩ, като изсипаха 3 млрд. долара за едни самолети", запита Петков, визирайки плащането от България на САЩ на ескадрила изтребители Ф-16 още преди да започне тяхното проектиране.

Санкциите на САЩ са срещу бизнесмена Васил Божков, който се намира в Дубай, бившия депутат Делян Пеевски и Илко Желязков, бивш заместник-ръководител на Държавната агенция за технически операции.

Петков припомни самопризнанията на Васил Божков за дадените подкупи "като изведе в челни позиции бившите премиер Бойко Борисов и финансов министър Владислав Горанов".

Румен Петков отсече: Борисов клекна на Васил Божков с изритването на Горанов

Румен Петков отсече: Борисов клекна на Васил Божков с изритването на Горанов

Новият здравен министър пък бил "изрод" и "яко некадърен"

Бившият вътрешен министър припомни и снимки от миналото лято, на които се виждаше заспал тогавашният премиер Бойко Борисов, а в нощното му шкафче имаше значителна сума пари в евро и кюлчета злато. Според Румен Петков "шкафчето на Борисов, в което имаше милиони евра и кюлчета злато" би трябвало да е достатъчно доказателство пред институциите в САЩ.

Според Петков няма умисъл в това точно сега да се налагат санкциите на САЩ - преди предсрочните избори в България. Според него не бива "да седим на кълката, че те имат неоспорими доказателства за това, без да ни ги предоставят".

Припомняме, на 2 юни 2021 г. САЩ чрез Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима български граждани за тяхната значителна роля в корупцията в България, както и за техните мрежи, обхващащи 64 организации.

Санкциите са срещу Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков.

Малко след това от Държавния департамент на САЩ обявиха и петима българи за лица с наложени санкции във връзка с участието им в сериозна корупция. Това са Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, както и Илко Желязков.

Рестрикциите, наложени от САЩ, предизвикаха политически трус и множество реакции.

Първият българин със санкции от САЩ бе съдия от специализирания съд. На 5 февруари 2020 г. държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд като първия българин със забрана да пътува за САЩ заради данни за корупция. Дисциплинарното производство срещу магистрата беше образувано на 18 февруари, като такова бе поискано още преди това от правосъдния министър Данаил Кирилов.

Името на Андон Миталов стана известно в края на 2019 г. като съдията, който пусна да пътува в Москва обвинения за шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов, за да получи орден от руския президент Владимир Путин. По случая бе разпоредена и проверка от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. От Спецсъда заявиха, че няма нарушения в работата на съдия Миталов.

Близнашки изненадан от името на Васил Божков по закона "Магнитски"

Близнашки изненадан от името на Васил Божков по закона "Магнитски"

Ако бил фактор, Близнашки щял да извика Херо Мустафа, за да я помоли малко да се успокои

Относно напрежението между прокуратурата и МВР Румен Петков смята, че: "Картината е грозна и родна". Припомняме, след претърсване в кабинета и в дома на висшия полицай от ГДНП - началник на сектор "Културно-исторически ценности" в ГД "Национална полиция" Ангел Папалезов , той получи обвинение от Спецпрокуратурата.

Главният прокурор Иван Гешев прикани на среща новоназначените шефове на някои служби -новоназначения председател на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев и новия директор на ГДБОП гл. комисар Калин Стоянов. След това поканата за среща бе отправена към служебния министър Бойко Рашков, който заяви, че ще се срещне, но със следващия главен прокурор.

Илиян Василев: Санкциите са знак, че САЩ свалят доверието си от Бойко Борисов
Обновена

Илиян Василев: Санкциите са знак, че САЩ свалят доверието си от Бойко Борисов

Санкциите на САЩ били най-ярките знаци в тяхната политика към България