Кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер, синът му Али и общинският служител Байрям Иляз излизат от ареста. Окръжният съд в Хасково наложи на тримата мярка за неотклонение "домашен арест".

Те са обвиняеми за участие в организирана престъпна група за злоупотреби с евросредства в периода между 2015 и 2019 година при изграждането на две къщи за гости, собственост на семейството на Искендер.

Първото заседание по делото за мерките им за неотклонение беше насрочено за 23 септември, но бе отложено за изготвяне на съдебно-медицинска експертиза за здравословното им състояние. В съдебната зала днес стана ясно, че след задържането си Искендер е бил в болницата на МВР в София, а през останалото време - в ареста в Хасково. Синът му има високо кръвно и диабет, а Байрям Иляз - онкологично заболяване.

Пред съда днес се събраха протестиращи хора, които твърдят, че се извършват репресии. Там беше и Джевдет Чакъров, лидер на фракцията в ДПС около почетния председател Ахмед Доган, която ще участва в изборите на 27 октомври като "Алианс за права и свободи". Формацията настоява за отлагане на вота и очаква темата да бъде обсъдена на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност в петък, свикано от президента Румен Радев.