Министърът на българското председателство на Европейския съюз Лиляна Павлова беше разпитана от прокуратурата в качеството си на свидетел по случая около скандала с ремонта на НДК.

Има забавяне в ремонта на НДК, призна министър Боил Банов

Има забавяне в ремонта на НДК, призна министър Боил Банов

И на НДК, и на паметника "1300 години България" е имало проблеми в конструкцията

"Нека оставим прокуратурата да си свърши действията. Аз смятам, че като принципал съм предприела всички необходими действия и съм дала своите аргументи и своите следствени показания като свидетел", заяви Павлова пред БНТ. Павлова допълни, че тя е изложила показанията си, които е представила и пред Анкетната комисия. В думите ѝ нямало нищо ново и различно.

Павлова е вторият министър, който беше разпитан по случая. Преди два дни пред в прокуратурата се яви вицепремиерът Томислав Дончев. В началото на седмицата главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че във връзка със сигнала подаден от ДАНС до Прокуратурата за ремонта на НДК министрите Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Вежди Рашидов ще бъдат призовани в прокуратурата.

И министерството на финансите проспало проблемите в НДК

И министерството на финансите проспало проблемите в НДК

"Воля" нямало да позволи "замитането на проблемите в НДК"

Павлова беше призована като свидетел по обвинението срещу бившия директор на НДК Мирослав Боршош за безстопанственост за договора за автомобила, който използва. Това обаче е част от около 4 000 договора, които прокуратурата разследва. Възможно е обвиненията по случая да се увеличат.

Павлова отговаря като свидетел и по обвинението за нецелевото изразходването на 1.7 млн. лв. за подготовката на НДК за председателството на България на Съвета на ЕС.

Припомняме, че след като на 28 юни прокуратурата съобщи, че са уведомени от ДАНС за нарушения с бюджетни пари, отпуснати за НДК, още през февруари месец, в парламента бе сформирана временна парламентарна комисия, която да провери случващото се в сградата, ремонтирана, за да приеме председателството на България на Съвета на ЕС през 2018 г.

Преди това скандалът около НДК се завъртя покрай уволнението на директора Мирослав Боршош от министър Лиляна Павлова, но връщането му само ден след това лично от премиера Бойко Борисов на поста. Тогава обаче управлението на НДК беше прехвърлено под контрола на Министерство на културата, а самият Мирослав Боршош подаде своята оставка.

Обвиниха бившия шеф на НДК Мирослав Боршош
Обновена

Обвиниха бившия шеф на НДК Мирослав Боршош

Той е с "Подписка" за нецелесъобразно харчене и умишлена безстопанственост

Вчера, 19 юли, прокуратурата повдигна две обвинения срещу Боршош -нецелево разходване на средства около ремонта на НДК и в умишлена безстопанственост.