От началото на провеждането на специализираните полицейски операции, които са във връзка с изборния процес, гарантираща вота на гражданите и противодействието срещу купения вот до момента са постъпили 849 сигнала, като за същия период на предходните избори сигналите са били 509 сигнала - завишението е с 69.1% Данните представи министърът на вътрешните работи Атанас Илков на брифинг пред журналисти за организацията на днешните парламентарни избори.

Образуваните досъдебни производства за купуването на гласове са 124 спрямо 99 за същия период от последните избори - или 25% завишение. Бързите досъдебни производства са 111 спрямо 91 за предходния период.

Задържаните са 71 от началото на специализираната операция спрямо 66 задържани от предходните избори. Предупредителните протоколи с всички получени сигнали за купуване на гласове са 1789, спрямо 1307 от предходните избори.

227 са специализираните полицейски избори на територията на страната.

За повечето сигнали, задържани и досъдебни производства министър Илков отчита на две обстоятелства. Първо - във всички срещи с медиите се обърнал към гражданите да проявяват инициатива и нетърпимост за купуването и продаването на гласове. Второ - за повечето сигнали отговорност имат и служителите на МВР.

Той отчете и работата на МВР като доста отговорна по съпровода и охраната на всички машини за гласуване. Всички секции, които са били оборудвани с машините, са били взети под охрана от служители на МВР. Днешният изборен ден започна нормално, без проблеми, така че бе осигурен до настоящия момент възможността на всеки български гражданин да упражни своя вот, коментира Илков..

"МВР е много активно в изборите, преди и по време на изборния процес, като такива ще останем и след това", закани се Атанас Илков.

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков внесе повече яснота и относно списъците с прякори, които постъпваха в МВР преди предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Той посочи, че във въпросния списък има 245 лица, като общо 203 са разпитани по възложените проверки от страна на силовото ведомство.

От въпросните 245 лица, са установени починали хора, 51 са в чужбина и 23 не са установени на адресите им и нямат актуални мобилни телефони, така че МВР да успее да стигне до тях. МВР продължава да издирва въпросните 23 лица, уточни Илков.

26.5% от българите гласували до 16 ч, отчете ЦИК
на живо

26.5% от българите гласували до 16 ч, отчете ЦИК

Малко повече българи са отишли до урните спрямо юни месец