Инициативен комитет "Лозенец" очаква насрочването на първото заседание на делото за "Златен век" и ще следи за спазване на указанията на ВАС от страна на първата инстанция.

Очакваме оставката на арх. Несторов и заповед за окончателно спиране на строителството, пишат в позицията си до медиите от ИК "Лозенец".

Те поясняват, че остават в протестна готовност.

От ИК "Лозенец" поясняват, че най-значимата част от решението е ВАС изрично казва, че първоинстанционният съд не е имал право да коментира срока на строителното разрешение и дава инструкции на новия състав да не разглежда изобщо този въпрос.

Те напомнят, че многократно са заявявали, че обжалваната заповед на ДНСК е само за временно спиране на строителството на небостъргача, но не третира най-важния въпрос - законността на строителството и срока на разрешението за строеж.

На първа инстанция административният съд се опита да тълкува този въпрос без той да е предмет на делото, което поставяше сериозен проблем за създаване на съдебна практика за признаване съществуването на поправка "Артекс". Решението на ВАС на практика отменя това тълкувание и връща делото за ново разглеждане, отбелязват от ИК "Лозенец".

ВАС забрани строежа на "Златен век" и върна делото за преразглеждане

ВАС забрани строежа на "Златен век" и върна делото за преразглеждане

Спроед магистратите първоинстанционният съд е допуснал съществени нарушения

По думите им от мотивите на ВАС излиза, че твърдението, че строителното разрешение е валидно на съда в първа инстанция е било в нарушение и неправилно е било изобщо коментирано. Горното, в комбинация с пълната отмяна на решението на Административен съд София - град, означава, че хипотезата, че разрешителното за строеж е все още валидно, не фигурира под никаква форма в правния мир, допълват от организацията. 

От ИК "Лозенец" отново призовават премиерът Борисов да подмени ръководството на националния строителен контрол, за да се назначат чиновници, които да спазват законите на страната, да не се крият зад измислени "подпорни стени" в законови тълкувания и да издадат заповед за окончателно спиране на строителството на "Златен век" поради изтекло разрешение за строеж.

Архитект Несторов трябва да подаде оставка и новият директор на ДНСК да издаде важната заповед, за която си струва да се водят съдебни дела, подчертават от ИК "Лозенец".

ДНСК да спре окончателно "Златен век" настояха от ИК "Лозенец"

ДНСК да спре окончателно "Златен век" настояха от ИК "Лозенец"

Настояват и за оставката на Иван Несторов

По думите им решението на ВАС изяснява и други въпроси около състоянието на строителството на Златен век. Те поясняват, че връщането на решението на първа инстанция не означава започване на процеса отначало. То се правело, защото първата инстанция е допуснала груби нарушения.

Като пример от ИК "Лозенец" посочват, че съдът не е спазил изискванията на Административно процесуалният кодекс и неправилно е разпределил тежестта на доказване на фактите. Особено впечатление правила констатацията на върховните съдии, че съдията на първа инстанция е възприел всички твърдения на Артекс, без за тях да са предоставени доказателства.

Също така, молбата за разширена експертиза направена от ДНСК е била отхвърлена, въпреки, че ВАС намира въпросите в нея като важни за изясняване на случаят.

Борисов нареди ДНСК да спре строежа на "Златен век"

Борисов нареди ДНСК да спре строежа на "Златен век"

По искане на Фандъкова и след справка с Петя Аврамова

Впечатление правило и разсъждението на върховните съдии, че Артекс заявява, че всички конструктивни дефекти на строежа са били отстранени вече. Съдът разсъждава, че щом "Артекс" твърди, че конструктивните дефекти, заради които е спрян строежа са отстранени, следователно признава пред съда, че такива нарушения в конструкцията и отклонения в конструктивните книжа е имало, което се явява признаване, че причините за спиране са основателни посочени в акта на ДНСК са основателни, пишат още от ИК "Лозенец". 

По думите им съдът продължава разсъждението си като казва, че ако Артекс твърдят, че актът е неоснователен, не е трябвало да отстраняват конструктивните несъответствия, а ако са ги отстранили, то процедурата за възобновяване на строителните процеси се прави, чрез покана до ДНСК да направят проверка и да бъде съставен протокол за отстраняване на несъответствията. До този момент тази процедура не е била започната от страна на дружеството.

ДНСК започва административно производство срещу "Артекс"

ДНСК започва административно производство срещу "Артекс"

Спират строежа на "Златен век" до отстраняване на нарушенията

Припомняме, че преди няколко месеца ДНСК отхвърли искането на районния кмет на "Лозенец" Константин Павлов за събаряне на небостъргача "Златен век", като се позова именно на неприключилото съдебно дело по казуса. От "Артекс" изразиха недоумение си от позиция на кмета, чиито намерения не кореспондирали със законността и решение на съда.

След дългогодишни протести на столичани срещу строежа на небостъргача в "Лозенец", недоволството беше насочено към шефа на ДНСК арх. Иван Несторов, като протестиращите не веднъж поискаха неговата оставка. Протестиращите стигнаха и до министър-председателя Бойко Борисов, който заповяда спиране на строежа. На 6 април от "Артекс" изпратиха позиция до медиите, в която заявиха, че преустановяват строежа на "Златен век".

Само ДНСК може да реши бъдещето на небостъргача в столичния кв. "Лозенец"
Обновена

Само ДНСК може да реши бъдещето на небостъргача в столичния кв. "Лозенец"

Срокът за строеж на сградата бил незаконно удължен