Сезирането на инспектората със случай, в който председателят на ВКС Лозан Панов е изпълнил точно правомощията си, е опит да се отвори въпроса за отстраняването му.
Това заяви адвокат Велислав Величков, председател на инициативата "Правосъдие за всеки" пред БНР.

Повод за думите му е сезирането от Висшия съдебен съвет (ВСС) на Инспектората на ВСС за проверка на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

От ВСС искат Лозан Панов да бъде проверен от Инспектората

От ВСС искат Лозан Панов да бъде проверен от Инспектората

Решението само с 1 глас превес взеха съдиите от Висшия съдебен съвет

Четири дни след заседанието на ВСС, на което бе поискано Инспекторатът да провери шефа на ВКС, на 19 декември 2018 г., имаше претърсване на няколко адвокатски кантори от представители на Спецсъда. Някои от обискираните юристи са получили призовка да се явят след 40 минути в спецпрокуратурата.

В отговор на тези събития от Висшия адвокатски съвет излязоха с открито писмо от 18 януари. В него се казва, че: "Висшият адвокатски съвет ще инициира промени на законодателно ниво, които в най-голяма степен да създадат допълнителни гаранции, че провеждането на процесуално-следствени действия спрямо адвокат ще бъдат извършвани само в изключителни случаи и при строго спазване на процесуалните правила".

Докато станат законодателните промени, разследващите задължително трябва да уведомяват адвокатските съвети, които да посочват адвокати за поемни лица, защото адвокатите познават най-добре спецификата на адвокатската дейност, настояват от Висшия адвокатски съвет.

ВКС проверява решенията за задържането в ареста на Иванчева и Петрова

ВКС проверява решенията за задържането в ареста на Иванчева и Петрова

Проверката трябва да приключи до 5.12., а докладът да е готов до 10.12.

Припомняме, повод за искането за проверка от Инспектората над председателя на ВКС Панов дойде след като ВКС започна проверка по работата на АСнС. Това стана след като в рамките на един и същи ден решението на Спецсъда бе атакувано и съответно отменено по делото срещу бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова дори не излязоха от ареста.

От спецпрокуратурата призоваха Апелативния съд да не предоставя на проверяващите от ВКС документите по делото, докато втората инстанция не се произнесе окончателно. 

Лозан Панов избегна словесен спор с колеги от ВСС

Лозан Панов избегна словесен спор с колеги от ВСС

Начинът, по който членовете на ВСС питат Панов, е в разрез с правовата държава, смята Димитър Марков

"Адвокатурата ще става все по-активна. При всяко положение мълчанието свърши", категоричен е Величков.

Той е сред подписалите се в специална декларация 128-ма адвокати от цялата страна. Така те подкрепиха председателя на ВКС Лозан Панов и настояха незабавно да спре натискът и вмешателството в работата на Касационния съд и председателя му от други органи и външни лица.

Относно искането за отстраняването на председателя на ВКС адвокат Величков смята, че има много интересен тест за ВСС и еднаквото прилагане на закона. Самият Лозан Панов е сезирал за прокурорските действия по същия случай, когато прокурори от главна и специализирана прокуратура са препоръчали на съда да не допуска проверката, назначена от председателя на Върховния съд в рамките на закона, каза Величков.

Лозан Панов иска проверка на прокурори за натиск върху съда

Лозан Панов иска проверка на прокурори за натиск върху съда

Случаят с проверката за решенията за мерките на Иванчева и Петрова

"Ако не бъде допусната проверка на правомерността на действията на тези прокурори и не стане въпрос дали те засягат независимостта на съдиите, тогава вече явно става въпрос за тенденциозност и целенасочени системни действия срещу председателя на Върховния касационен съд, тъй като точното и еднакво прилагане на законите от всички съдилища не се приемат добре от прокуратурата. Специално от тези структури имаме чувството, че прокуратурата се опитва дори да замести съда и да му дава задължителни указания, което е недопустимо", смята Величков.

11 спецапелативни съдии сезираха ВСС след проверка от Лозан Панов към тях

11 спецапелативни съдии сезираха ВСС след проверка от Лозан Панов към тях

Питат дали има опит за влияние върху вътрешното им убеждение

Юристът предупреди, че ако се окаже, че има опит да се наруши независимостта на съда чрез отстраняване на председателя на Върховния съд, ще сезират и Европейската адвокатура.

"В някои български съдилища, пред които стои думата "специализиран", се прилага малко по-различно законодателство и процедури. Като че ли процесуалните кодекси доста субективно биват привеждани в действие от някои съдийски състави, а това нарушава правата на страните", каза Величков.

По думите му, съвсем нормално е адвокатите да реагират, когато считат, че е засегната съдийската независимост и действията на председателя на ВКС. Най-видимата намеса е точно в специализираните съдилища.

Това не означава, че по места не се извършват не много законосъобразни действия на съгласуване между страна в процеса, каквато е прокуратурата, и съда, проявяваща се най-вече в наказателното производство, каза председателят на инициативата "Правосъдие за всеки".

Според него действията на председателя на ВКС се поставят под въпрос не само в специализираните съдилища, но и във ВСС като еманация на ръководството на съдебната власт.

"Проверките, които системно се правят, както във Върховния съд, така и по отношение на действията на съдия Лозан Панов показват една изключителна тенденциозност. Ние не виждаме честота и интензитет на подобни проверки спрямо председатели на други съдилища. Най-малко виждаме такъв интензитет и целенасоченост в проверките от прокуратурата", поясни Велислав Величков.

Малко по-късно на сайта на прокуратурата се появи позиция на главния прокурор Сотир Цацаров.

Адвокатските кантори претърсени след сигнал за неотложност от ДАНС

Адвокатските кантори претърсени след сигнал за неотложност от ДАНС

Цацаров: Адвокатите нямат имунитет за извършени престъпления