Държавна комисия по хазарта (ДКХ) отнема за срок от три месеца издадените лицензи на "Еврофутбол" ООД.

Това става с решение от днес, 25 март, на основание чл. 85, ал. 1, т. 1 от Закона за хазарта като прилагане на принудителна административна мярка. 

Дружеството има издадени лицензи за организиране на хазартни игри онлайн за залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, както и за организиране на хазартни игри за залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета.

В постановените решения ДКХ указва, че в тримесечен срок "Еврофутбол" ООД следва да предприеме действия за преустановяване на допуснатите нарушения. В случай, че в определения срок бъдат отстранени обстоятелствата, които са основание за налагане на принудителната административна мярка - временно отнемане на лиценз, дружеството може да продължи дейността си.

Дружеството "Ню геймс" на Васил Божков поиска обявяване в несъстоятелност

Дружеството "Ню геймс" на Васил Божков поиска обявяване в несъстоятелност

Банковите сметки на дружеството са запорирани...

Припомняме, с налагането на държавен монопол върху лотарийните игри бяха спрени голяма част от бизнеса на Васил Божков. До момента обвиненията на Божков са общо 11 - за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба и др. Допълнително срещу Васил Божков започна разследване и по твърденията за изнасилвания и убийства - обвинения изречени от бивш бизнес-партньор пред медиите. Самият Божков се намира в Обединените арабски емирства, откъдето се чака решение за неговата екстрадиция.

Освен на Васил Божков обвинения са повдигнати на негови бизнес партньори, на съпругата му, сина му Антон Божков, една от секретарките му, както и на няколко шефове и членове на Комисията по хазарта.

Развитието с обвиненията спрямо Васил Божков и одържавяването на лотарията съвпадна и с разследване на прокуратурата в Комисията по хазарта.  От Агенцията за държавна финансова инспекция излязоха с информацията, че за една и съща хазартна игра са заплащани различни държавни такси, като така са спестени минимум 210 милиона лева. Сумата в последствие бе увеличена на 500 млн. лв.

Междувременно съставът на Комисията по хазарта бе сменен напълно.

Откриха оръжие и криминална регистрация от 1979 г. на Божков в офиса му

Откриха оръжие и криминална регистрация от 1979 г. на Божков в офиса му

Намерени са и множество културни ценности, съхранявани в "насипно състояние"

В отворено писмо от "Еврофутбол" се посочва, че решението на Комисията по хазарта е поредното унищожаване на български бизнес и оставяне на хиляди семейства без доход

Самото решение за отнемане на лиценза на първият частен хазартен оператор се определя като насилствено фалиране от управляващите.

Според фирмата отнемането на лицензите ще означава, че ще бъдат унищожени източниците на доходи на близо 800 директни търговски партньори /букмейкърски пунктове/ на "Еврофутбол", които се стопанисват от самостоятелни юридически лица в цялата страна и са малък семеен бизнес. Освен това над 2300 физически лица, пряко свързани с организирането и провеждането на игрите ще бъдат лишени от правото си да упражняват труда си и ще станат безработни, а повече от 100 търговски партньори ще изгубят източник на приходи. Освен това държавен бюджет ще бъде лишен от милиони левове ежемесечни приходи, които иначе биха били използвани в полза на обществото ни.

От "Еврофутбол" ООД заявяват, че за близо 30-годишното си съществуване винаги са заплащали дължимите държавни такси в съответствие със Закона за хазарта, одобрените от Министъра на финансите директно и от Държавната комисия по хазарта изрично правила.

От "Еврофутбол" посочват, че на 14.02.2020 г., им е връчен от представителите на държавния орган Държавна комисия по хазарта Акт за установяване на публични държавни вземания (АУПДВ) за предполагаеми дължими от дружеството ни публични вземания за държавни такси на стойност 328,9 млн. лева. На 21.02.2020 г., са блокирани всичките им сметки и така ни бе попречено да фукционираме нормално. Въпреки възникналите препятствия, ние продължихме да работим и да изплащаме печалби на клиентите си. След 13.03.2020 г. са им отправени гласни и писмени закани и предписания да затворят незабавно букмейкърските пунктове под предлог за Извънредното положение в Република България с оглед справяне с коронавируса COVID-19.

Защо обаче тото-пунктовете на "Българския спортен тотализатор", който е държавно предприятие, продължават да работят и в момента, питат от "Еврофутбол".

От "Еврофутбол" заявяват, че възнамеряват да защитят интереса и името на българския бизнес по административен и съдебен ред, по българското и европейското законодателство. До този момент са мълчали, въпреки системните и незаконосъобразни действия от страна на Държавната комисия по хазарта и други институции. Самото медийно мълчание им е било "препоръчано" от представители на държавния апарат.

"От началото на 2020 г. активно се води битка за това българският бизнес по отношение на спортните залагания да бъде поднесен на тепсия на други хазартни оператори, предимно чуждестранни и онлайн, които, според сега действащата законова уредба, нямат право да осъществяват наземна хазартна дейност. Умишлената хватка от ДКХ към "Еврофутбол" днес ще постигне своята цел - закриването на едно работещо българско търговско дружество, което за близо 30-годишната си история бе известно със своята коректност..."