Състав на Апелативния специализиран наказателен съд препотвърди наложената от първоинстанционния съд мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 1 милион лева на Антон Божов.

Магистратите отхвърлиха искането на прокуратурата за "задържане под стража" с мотив, че Антон Божков само е изпълнявал поръчки. Също така няма риск Божков да се укрие или да извърши ново престъпление, няма данни да пребивава на друго място, което да не е известно на службите. Прокуратурата настояваше на свидетелските показания, че Антон Божков си е подал експресни документи за международен паспорт.

Обвиняемият Антон Божков не бил участник в престъпната група, а само изпълнявал поръчки, според магистратите.

От приложените доказателства по делото станало ясно, че Божков е придобил, получил и държал за периода от 2014 до 2017 г. до една четвърт от капитала на "Инфрахолдинг" АД. Така формулираният капитал обаче е преди инкриминирания период, но се отчитат данните за свързаност между търговските обекти и лицата.

Антон Божков отказа да коментира СРС-тата на баща си

Антон Божков отказа да коментира СРС-тата на баща си

Днес той ще обжалва мярката си в Спецсъда

Според адвокат Даниела Доковска наказателното постановление било направено само с цел да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Антон Божков. Липсвали гласни и веществени доказателства по делото.

"Антон Божков е обвиняем само заради факта, че е син на Васил Божков", отсече адвокатът.

След края на съдебното заседание всички страни по делото - защитата, прокуратурата и обвиняемият Антон Божков, който беше придружаван от съпругата си Ива Софиянска - Божкова, отказаха коментар.

Определението на Апелативния спецсъд е окончателно и не подлежи на обжалване.

1 млн. лева парична гаранция за сина на Васил Божков

1 млн. лева парична гаранция за сина на Васил Божков

Той не бил арестуван само за това, че е син на Васил Божков

Припомняме, преди седмица Специализираният наказателен съд взе решение да наложи мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 1 милион лева на сина на бизнесмена Васил Божков - Антон, след като той беше задържан за 72 часа на 2 март.

До момента обвиненията на Божков са общо 11 - за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба и др. Допълнително срещу Васил Божков започна разследване и по твърденията за изнасилвания и убийства - обвинения изречени от бивш бизнес-партньор пред медиите. Самият Божков се намира в Обединените арабски емирства, където бяха изпратени преведените вече на арабски документи за неговата екстрадиция.

На 20 февруари Спецпрокуратурата поиска арест и за жената на Васил Божков, като първоначално тя беше освободена срещу 1,5 млн. лева гаранция. На 27 февруари тя обаче отново бе задържана.