Проверяват се всички версии за трагедията в Хитрино. Това обяви на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров, който пристигна в в Шумен.

Цацаров представи данни за резултатите от разследването към момента.

Водеща е версията за превишената скорост, с която влакът е навлязъл в гарата. Цацаров подчерта няколко пъти, че макар и да е водеща, тази версия не е единствената.
По думите му влакът се е движил, изпреварвайки разписанието си. Трябвало е да пристигне на гарата в 6.02 часа, но е щял да пристигне по-рано, ако не се е случило произшествието.

Главният прокурор обяви, че на този етап се изключва версията за умишлено причиняване на произшествието.

В понеделник се очаква да бъде готова експертизата за скоростта.

До момента са назначени 24 експертизи и са разпитани 31 свидетели.

Вятърът усложнява ситуацията в Хитрино
Обновена

Вятърът усложнява ситуацията в Хитрино

Все още има теч от цистерната

Сотир Цацаров обяви, че линиите на разследването са няколко. На първо място той постави превозвача. На второ място е товарачът, е на трето - организацията на гарата в "Нефтохим"-Бургас, маневрата, композирането на влаковата композиция.

Проверява се също изправността на влака, времето, в което машинистите е трябвало да почиват. Цацаров увери, че се работи изключително интензивно и в кратките срокове е свършена много работа.

Машинистите са разпитани. Те са декларирали правомерно поведение и спазване на всички правила. Цацаров уточни, че локомотивната бригада се състои от трима души. Двама са в челния локомотив, а третият е във втория локомотив.

Обвинител номер 1 е категоричен, че трябва да се съберат всички доказателства и да бъдат подложени на комплексна експертиза. Една от насоките е и инфраструктурата, но засега отклонения не са установени.

На въпрос кога могат да се очакват обвинения и евентуално арести, Сотир Цацаров помоли за време поне до получаването на експертизата за скоростта. Едва тогава прокуратурата може да прецени какви последващи действия да предприеме.

В проверките участват и прокурори от Русе, Варна и Бургас. До няколко часа се очаква да започне изтеглянето на цистерните.