Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и ръководител на Националното следствие, остро възразява срещу разпоредената ревизия на дейността му и заявява, че вижда в това натиск заради изразената от него позиция по отношение на обвинител №1 Иван Гешев.

Отвореното писмо на Борислав Сарафов разпространява БТА, като позицията е с адресат заместник главния прокурор Даниела Машева, която към момента замества главния прокурор Иван Гешев в отпуск.

Назначената ревизия е за периода от началото на миналата годината досега, а Сарафов е бил уведомен за нея в понеделник, става ясно от позицията. Ревизията обхваща дейността на директора на НСлС по административното и организационно ръководство на дейността на НСлС и методическото ръководство на следователите от окръжните следствени отдели в окръжните прокуратури.

Зам.-главният прокурор даде главния на прокурор, докато ВСС си мисли кого да отстрани
Обновена

Зам.-главният прокурор даде главния на прокурор, докато ВСС си мисли кого да отстрани

Гешев внесе във ВСС предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Борислав Сарафов

Директорът на Националното следствие вижда съвпадение на момента на ревизията и на публичните атаки на Иван Гешев срещу него, той пита Даниела Машева сама ли е решила да я назначи или ѝ е било разпоредено от намиращия се по това време в отпуска обвинител №1. Пита също така и какво е провокирало ревизия на работата му на шестата година от избирането му за директор на Националната следствена служба, като никога до този момент административната му дейност не е представлявала интерес за ръководството.

Припомняме, че Борислав Сарафов бе преизбран за втори мандат начело на Националното следствие по предложение на главния прокурор Иван Гешев.

Борислав Сарафов заявява и че в момента липсва нормална служебна комуникация с Машева.

"Очевидно става въпрос за внезапна и тематична ревизия, а не такава, залегнала в плана за ревизии на ПРБ", заявява Сарафов и пита дали има сигнали от магистрати и служители на НСлС за работата му като директор на службата.

"Разпоредената от Вас именно в този момент ревизия оставя в мен дълбокото убеждение, че върху ми се упражнява недопустим служебен натиск заради изразената от мен принципна позиция, явно засегнала силно личността на г-н Гешев. Считам за абсолютно недопустимо да използвате ресурсите на институцията за оправдаване на неговите действия и в защита на персоналните му интереси."

"Каква е гаранцията, че няма да ме треснат след оставката." Пита главен прокурор

"Каква е гаранцията, че няма да ме треснат след оставката." Пита главен прокурор

Иван Гешев иска съобщение "всичко е окей"

Борислав Сарафов уточнява, че няма никакви притеснения за дейността си като ръководител на Националната следствена служба, респективно и от констатациите на ревизията. "Напротив, дълбоко съм убеден, че НСлС е коректно и почтено администрирана, но тревога в мен буди откритата тенденциозност относно момента, избран за такава проверка."

Също така самата разпоредена ревизия, според Сарафов, ясно показва на всички прокурори и следователи, а и на цялата общественост, че "г-н Гешев е готов да използва Вас и Прокуратурата на Република България като инструмент в опит да се разправи с неудобните му."

Освен това, пак според Сарафов, заместник главния прокурор Машева дължи отговори на всички колеги прокурори и следователи, а и на цялото българско общество.

Припомняме, служебният министър на правосъдието Крум Зарков насрочи изслушване на главния прокурор Иван Гешев и неговия заместник и ръководител на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов на заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) утре, 25 май.

Отношенията между Иван Гешев и неговия заместник е обтегнаха рядко няколко дни след атентата срещу главния прокурор. Сарафов си навлече гнева на обвинител номер едно заради медийните си изяви и обрат в позициите си.

Отделно на това Сарафов заяви, че се страхува от Иван Гешев и пожела да му бъде назначена охрана.

Борислав Сарафов се страхува за живота си - познавал Гешев

Борислав Сарафов се страхува за живота си - познавал Гешев

Крайно време е да се каже, че царят е гол

Към момента във Висшия съдебен съвет са внесени вече две последователни искания от магистрати, членове на прокурорската колегия, за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Първото предложение вече бе разпределено на две комисии, а второто бе депозирано вчера. След първата позиция на шестима членове на прокурорската колегия към ВСС главният прокурор Иван Гешев заяви, че ще им поиска отвод.

Прокурори от ВСС искат Гешев да покаже мъжество и достойнство, като излезе в отпуск наистина

Прокурори от ВСС искат Гешев да покаже мъжество и достойнство, като излезе в отпуск наистина

Така всички обстоятелства около предсрочното му отстраняване щели да се изяснят