От Софийска градска прокуратурата смятат да протестират в рамките на предвидения седемдневен срок прекратяването на съдебното производство срещу съдия Румяна Ченалова.

Това съобщиха от СГП. Припомняме, по-рано днес от Софийски градски съд (СГС) съобщиха, че връщат на прокуратурата повдигнатото обвинение срещу съдия Ченалова за извършени престъпления по чл. 282, ал.2, вр. ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК и по чл.311, ал.1 от НК.
Обвинителният акт не отговаря на условията на НПК, е един от мотивите на съдията.

Съдии си правят отвод по делото срещу Румяна Ченалова

Съдии си правят отвод по делото срещу Румяна Ченалова

Съдия Мирослава Тодорова и Величка Маринкова мотивират отводите си

Това ще бъде второто внасяне на обвинителния акт, след като първоначално внесеният пред февруари 2016 г. беше прекратен от съдия Вера Чочкова година по-късно (03.02.2017 г.)
И това решение бе протестирано от прокуратурата, като Апелативният съд в град София връща делото за ново разглеждане от друг състав на СГС. И този съдия-докладчик по делото Даниела Талева е приела, че изготвеният акт не отговаря на изискванията на закона и е прекратила съдебното производство, посочват от прокуратурата и заявяват, че ще изготвят протест на разпореждането за връщане.

Ченалова умишлено е извършила престъпление, сигурни от прокуратурата

Ченалова умишлено е извършила престъпление, сигурни от прокуратурата

Няма доказателства да се е облагодетелствала от "грешките" си

Така за втори път в рамките на 9 месеца от внасяне на материалите в съда СГП ще положи процесуални усилия за даване на ход на делото по същество, декларират от прокуратурата.

Припомняме, името на съдия Ченалова стана известно след изказването на бившия френски посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, който се възмути от опит за кражба на клон на френско дружество чрез съдебната система. Кабан заяви, че и в съда у нас "има гнили ябълки".
Последва серия от скандали със съдии от СГС, включително и с шефката на институцията, като името на съдия Ченалова (или по-точно нейният глас) изтече в прословутите записи, станали известни като "Яневагейт".

Шефът на СГС Владимира Янева бе отстранена от длъжност и съдена за издаване на разрешения неправомерно на СРС-та. Самата прокуратурата обаче прекрати разследването по скандала, както направи и по-късно и ВСС.

Срещу съдия Румяна Ченалова също бе дисциплинарно уволнена и й бе повдигнато въпросното обвинение, което касае работата й в Търговското отделение на СГС. Ченалова е била съдия по редица известни дела - от аферата "Сапард", до убийството пред дискотека "Соло" в София, мегаделото "Октопод" срещу бившата барета Алексей Петров, както и в делата по финансовите спорове между банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски.