Прокуратурата "засекрети" всякаква информация по отношение на разследването на инцидента с колата на главния прокурор Иван Гешев от 1 май.

С изявление от тази сутрин, първото официално и в писмен вид от деня на инцидента до този момент, Софийска градска прокуратура се позовава на член 198 от Наказателно-процесуалния кодекс, който формулира правилото, че материали по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора.

Постановлението за неразгласяване и позицията на СГП изрично се обосновава с "разнопосочните изказвания в публичното пространство", "множеството интерпретации на случая", както и създаването на пречки за разкриване на обективната истина".

"СГП изразява несъгласие с всички коментари и тълкувания, направени до момента", се посочва още в позицията.

НСлС: Главният прокурор е мишена за убиване, само случайност го е спасила

НСлС: Главният прокурор е мишена за убиване, само случайност го е спасила

В последния момент Гешев сменил колите, открита е бомба и по друг негов маршрут

Допълва се и че досъдебното производство е в начален етап и не са събрани и проверени всички доказателства, на базата на които може да се достигне до категоричен извод относно случилото се на 01.05.2023 г.

Иначе от прокуратурата припомнят по повод досъдебното производство, водено за престъпление по чл. 108а, ал. 1 от НК по повод взрив на 01.05.2023 г. в местността Ярема, Софийска област, че ръководството и надзорът върху разследването се осъществява от екип от трима прокурори, които са определени на принципа на случайния подбор.

Разследването по делото се извършва и ще продължи да се извършва обективно, всестранно и пълно, в съответствие с всички изисквания на закона, гарантират от прокуратурата.

По повод въпросния израелски експерт по взривове, който се появи още деня на инцидента и за което шефът на следствието Борислав Сарафов на следващия ден "похвали" журналистите, че са много добре осведомени, се заявява, че наблюдаващите прокурори не са разпореждали извършването на процесуално-следствени действия с участието на вещо лице, което не е включено в списъка на вещите лица на компетентния съд и което не отговаря на изискванията на Наредба № Н-1 от 14.02.2023 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица.

Също така се посочва и че наблюдаващите прокурори не са допускали на местопроизшествието лица, които нямат право да бъдат там.

Допълнително от прокуратурата уточниха, че на местопроизшествието е имало чуждестранен експерт, но той не е бил допуснат от наблюдаващите прокурори и не е взел участие действия по разследването.

Припомняме, че именно на мнението на този чуждестранен експерт се позоваха Борислав Сарафов и Ясен Тодоров в твърденията си, че взривното устройство е изготвено професионално, че взривът е бил силен и всъщност е целял да убие Иван Гешев. Това твърдение бе опровергано от вътрешния министър, който заяви, че по колата, с която е пътувал главния прокурор, има малка следа по единия фар. Също така Демерджиев опроверга и друга теза, първоначално твърдяна, че Иван Гешев е бил в автомобила със семейството си. Седем дни след инцидента Гешев призна лично, че не е бил с жена си и децата си.

В последствие заместник главният прокурор Борислав Сарафов обясни, че израелският експерт е бил заведен на местопроизшествието от заместника му Ясен Тодоров по указание лично на Иван Гешев.

Ясен Тодоров: Много хора съжаляват, че атентатът срещу главния прокурор е неуспешен

Ясен Тодоров: Много хора съжаляват, че атентатът срещу главния прокурор е неуспешен

Разследването е в напреднала фаза, съобщи зам.-директорът на НСлС