Сезираха прокуратурата в Сандански за изборен туризъм в Кресна, съобщи БНР. Причината е, че около 600 човека са се регистрирали в общината за по-малко от година. Повечето от тях с настоящ или постоянен адрес в града.

Сигналът е подаден от политическа партия, която участва в изборната надпревара за местни органи на властта. В него се твърди, че има фрапиращ брой хора, които са се регистрирали в общината с настоящ или постоянен адрес от края на миналата година до април месец 2019.

Местната власт го обяснява с изграждането на автомагистрала "Струма", където работят много хора от други краища на страната. Строителството в района е завършило преди годна, но временните жители в Кресна не са отписани.

Проверката прокуратурата възлага на полицията. В продължение на десетина дни са посещавани адреси в общинския център и няколко села, като са разпитвани и собствениците на жилищните имоти. Проверка е правена и в сградата на общинска администрация.

ДАНС провери Кочериново за изборен туризъм

ДАНС провери Кочериново за изборен туризъм

Проверката е била за адресна регистрация по настоящ и постоянен адрес

По думите на изпълняващият длъжността кмет Петър Петров няма как да са регистрирани други, освен тези, които имат работа.

Според него предизборната обстановка е нормална, като "единственото нещо, което малко стресира, са проверките от жандармерията и полицията". Петров е на мнение, че се създава излишно напрежение.

Основните заподозрени в изборен туризъм са в графата на тези, чийто постоянен адрес е извън общината, но настоящият им адрес е в Кресна. В края на 2018 година броят им е 700. Първите три месеца на 2019 има плавно нарастване, а през април-май стига до 1274.

Общият брой на избирателите към 15 октомври тази година е 5317, а малко над четири хиляди са гласоподавателите, коренни жители на общината.

Временният кмет обяснява, че злоупотреби няма, тъй като преди 4 месеца е извършена тематична проверка и нямало установени нарушения. 

Втора такава проверка е разпоредена в края на миналата седмица, паралелно с тази, която е поискала прокуратурата.

Не е морално, но законът го позволява, коментира председателят на Общинската избирателна комисия в Кресна Росица Петличка, която отбелязва, че засега проверките не създават проблем.

"Няма постъпили при нас сигнали, жалби за регистрирани неправомерно, поясни тя.

Според нея съмненията за изборен туризъм се отразяват на нагласата на хората по някакъв начин.

Междувременно от Районна прокуратура Сандански съобщават, че след полицейската проверка, по случая има образувана преписка, която е изпратена по компетентност на друга прокуратура. Тя трябва да се произнесе дали има основания за умишленост на въпросното деяние.