Софийският административен съд отмени отказа на президента Румен Радев да даде достъп на журналисти до стенограмата от заседанието на 14 юли 2014 г. Срещата бе посветена на състоянието на Корпоративна търговска банка (КТБ). Самият документ е известен като "втората стенограма".

Делото в Административния съд бе водено от адвокат Александър Кашъмов от Програма Достъп до информация. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Съдът смята, че информацията в стенограмата е от надделяващ обществен интерес.

Гражданинът Цацаров иска стенограмата за КТБ да се разсекрети

Гражданинът Цацаров иска стенограмата за КТБ да се разсекрети

Нямало какво да се крие от българските граждани

Припомняме, че на 14 юли 2014 г. в президентството представителите на парламентарно представените политически партии и правителството обсъдиха ситуацията около КТБ. На 29 юни при Росен Плевнелиев обаче имаше още една среща, посветена на банката.

В края на май президентът Румен Радев обяви, че ще разсекрети стенограмата отпървите разговори за КТБ при президента Росен Плевнелиев на 29 юни 2014 г., но не и стенограмата от второто заседание на 14 юли 2014 г., защото тя била с гриф "поверително".

Стенограмата ще покаже, че БСП спаси банковата система, уверен Станишев

Стенограмата ще покаже, че БСП спаси банковата система, уверен Станишев

Обяви се за разсекретяването й и даде съгласието си

Преди това президентът Радев отказваше да разсекрети и първата стенограма, но в средата на май административният съд в София отмени отказа да бъде предоставен достъп до нея.

Тогава Радев заяви, че ще иска участниците в разговора съгласие и ще разсекрети документа. Очаква се това да стане до края на тази седмица. Повечето от участниците публично дадоха съгласие за разсекретяване. Категорично против публичността на документите се е изказал само президента Росен Плевнелиев.