Пловдивският Окръжен съд прекрати делото за отстраняването на директорката на Басейнова дирекция- Пловдив Цветелина Кънева, съобщи БНР.

Това стана, след като в съда бе представено удостоверение от екоминистерството, че на 9 март тя е освободена от длъжност по взаимно съгласие.

Така процесът с това искане също бе прекратен. Формално, съдебното решение не е окончателно, но няма вероятност да бъде обжалвано, обясняват от Съдебната палата.

Цветелина Кънева, юрисконсултът на Басейнова дирекция Димитър Бенин и съветникът от ВМРО в община "Марица" Георги Какалов бяха арестувани на 28 февруари при акция на Специализираната прокуратура.

Тримата са обвинени за това, че от май 2018 г., заради финансово облагодетелстване, неправомерно са издавали срещу подкупи разрешителни за сондажи на животновъди

По указание на директора Цветелина Кънева, подчиненият й юрисконсулт и други служители, извършвали масирани проверки в района на дирекцията за незаконни сондажи, и по-специално - на производители на патици.

Оставиха за постоянно в ареста тримата обвинени за схемите в Басейнова дирекция - Пловдив

Оставиха за постоянно в ареста тримата обвинени за схемите в Басейнова дирекция - Пловдив

Определението не е окончателно

При установени нередности юрисконсултът насочвал нарушителите към определена от общинския съветник хидрогеоложка фирма, която да извърши обследване, да проектира и да изготви документи по узаконяване на сондажите. За "услугата" по узаконяването били искани и получавани по 8 000 лева, вместо взиманите от другите хидрогеоложки фирми в региона 3000 лева.

Ако "входирани" в Басейновата дирекция документи за сондаж били изготвени от друга фирма, директорката разпореждала преписката да бъде забавена, като инвеститорът бъде насочен към "правилната" хидрогеоложка фирма.

Установени са случаи, в които участниците в групата са прикривали явни нарушения, които е трябвало да бъдат санкционирани. В тази връзка планирани или започнати от служители в Басейновата дирекция проверки са били спирани от директора - гласи така формулираното обвинение от прокуратурата. 

Отложиха делото за отстраняване на директора на Басейнова дирекция - Пловдив

Отложиха делото за отстраняване на директора на Басейнова дирекция - Пловдив

Заради нейното отсъствие

Припомняме, в Басейнова дирекция имаше две акции. При първата акция на 24 февруари, имаше спецакция на прокуратурата в Басейнова дирекция-Пловдив. Тогава за 72 часа бе арестувана директорката Цветелина Кънева.

Повдигнато й е обвинение за безстопанственост. По-късно тя бе пусната на свобода срещу парична гаранция от 5000 лв., а след това - отново арестувана. Прокуратурата ще иска отстраняването ѝ от длъжност.

След това делото срещу Кънева бе отложено заради нейното отсъствие. На 4 март оставиха за постоянно в ареста тримата обвинени за схемите в Басейнова дирекция - Пловдив. 

Преди това министърът на околната среда Емил Димитров заяви, че е подготвил оставката си, без да опъва ластици. Той обсъди и проблемите в сектора с директорите на РИОСВ в страната

Нова акция в Басейнова дирекция - Пловдив
Обновена

Нова акция в Басейнова дирекция - Пловдив

Екоминистърът научил за прокурорските действия докато давал интервю