От Специализираната прокуратура не искат да предоставят делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова за проверка на съдиите от ВКС.

Това се посочва в съобщение на прокуратурата, към което е приложено и писмо, подписано от Димитър Петрова, и.ф. административния ръководител на специализираната прокуратура, и.ф. административния ръководител на апелативната специализирана прокуратура Николай Найденов, наблюдаващия делото прокурор на първа инстанция Илиян Рангелов и въззивния прокурор Тихомир Стоев. 

Писмото е адресирано до председателя на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев и в него се посочва, че прокурорите са разбрали от медиите за започната проверка на ВКС.

В писмото се призовава АСпНС да не предоставя материалите по делото Иванчева - Петрова, докато не се реши мярката за неотклонение и на двете.

ВКС проверява решенията за задържането в ареста на Иванчева и Петрова

ВКС проверява решенията за задържането в ареста на Иванчева и Петрова

Проверката трябва да приключи до 5.12., а докладът да е готов до 10.12.

Само така ще се осигури безпристрастното решаване на делото, което е образувано по протеста на прокуратурата срещу промяната на мярката на двете от "Задържане под стража" в "домашен арест", се посочва в писмото.

Припомняме, в момента за втори път се очаква решението на Апелативния специализиран наказателен съд по протеста на прокуратурата срещу промяната на мярката на двете от "Задържане под стража" в "домашен арест", след като на долната инстанция бе взето решение за освобождаването им от ареста.

Тази сутрин стана ясно, че председателят на Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) е наредил да се извърши проверка на организацията на дейността на Апелативния специализиран съд (АСНС). Проверката трябва да установи: броят на образуваните въззивни наказателни частни дела със същите подсъдими лица; администрирането на сезиращите документи от страна на първоинстанционния съд по частните дела, постъпването им в АСНС; регистрирането и образуването на делата; изборът на съдия-докладчик и на членовете на съдебните състави; сроковете за произнасяне.

Омбудсманът изпрати препоръки на Цецка Цачева за условията в ареста

Омбудсманът изпрати препоръки на Цецка Цачева за условията в ареста

След жалба от Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Припомняме, на 16 ноември магистратът промени мерките за неотклонение на двете от "задържане под стража" на "домашен арест", но до освобождаване реално така и не се стигна.

Прокуратурата обаче светкавично протестира определението и Апелативният съд спря изпълнението му. Реално това се случва за втори път.

Адвокатът на Иванчева Марин Марковски заяви, че реално задържането е незаконно. Освен това по думите му прокуратурата не разполага с никакви доказателства по обвинението. Тогава беше повдигнат въпроса и с по-лека мярка на третия обвиняем бившия кмет Петко Дюлгеров, който се намираше под домашен арест.

Петко Дюлгеров бе задържан на 17 април 2018 г., паралелно с Десислава Иванчева и Биляна Петрова, но не толкова показно. За него се разбра едва на следващия ден, когато му бяха повдигнати обвинения като помагач, който умишлено е улеснил Иванчева и Петрова да поискат и приемат подкуп. На практика от процеса до този момент се разбра, че Петко Дюлгеров е взел парите и е "консултирал" бизнесмена Александър Ваклин. Едва преди седмица Дюлгеров бе върнат в ареста.

Според адвокат Димитър Марковски, който защитава правата на Десислава Иванчева, по делото започват да се появяват нови правни категории от сорта на "незабавен протест", "незабавни изпълнения", "частични спирания на определения на съда" - неща, които са непонятни на закона и будят притеснения в защитата.

Паралелно с това, докато Иванчева и Петрова се намират в ареста, Специализираният съд утвърди ограничението Иванчева и Петрова да нямат право да напускат страната.

В момента се развива и поредният скандал около ареста и процеса срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова, свързан с условията в ареста, където те пребивават вече месеци.