Отложиха разпоредителното заседание по делото за шпионаж срещу председателя на движение "Русофили" Николай Малинов, съобщава bTV.

Решението е на Специализирания наказателен съд.

Причината е, че Малинов е получил съдебните книжа по делото на 7 юли и не е минал седемдневният срок, в който той да се запознае с обвинението срещу него и да подготви защитата си.

Той заяви, че е в съда заради подкрепата от Русия и подчерта, че повдигнатото му обвинение е "безумно". По негови думи че причината да се бърза с внасянето на делото в съда и насрочването му е "сплашване на нашия избирател".

"Абсурдно е моето престъпление да е това, че съм подписал договор с научен институт и тези разработки са публикувани в научно-теоретично издание. Няма нищо тайно, нищо секретно. Никога не съм имал достъп до секретна информация", категоричен бе Малинов.

Готово е обвинението за шпионаж срещу Николай Малинов

Готово е обвинението за шпионаж срещу Николай Малинов

Поставил се е в услуга на чужда организация

Припомняме, разследването срещу Николай Малинов започна през септември 2019 г., когато на 9 сепетмври бившият главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов бе арестуван по обвинение за шпионаж. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел.

На следващия ден председателят на Сдружение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен за дейност в полза на чужда държава.

На 12 септември прокуратурата пусна доказателства за дейността на Николай Малинов. А втори транш с доказателства бяха публикувани по-късно през септември месец.

Николай Малинов прави партия с русофилите извън БСП и ДПС

Николай Малинов прави партия с русофилите извън БСП и ДПС

Ще се бори за интересите на България, а не на Русия

В рамките на разследването бяха санкционирани и двама руски граждани - Решетников и Малофеев - които са със забрана да влизат в страната за срок от 10 години.

На 4 ноември 2019 г. стана ясно, че съдия Андон Миталов е разрешил на Николай Симеонов Малинов да напусне пределите на Република България за времето от 01.11.2019 г. до 05.11.2019 г. включително.

В рамките на разследването Малинов пътува и до Русия, за да получи награда лично от президента на Русия Владимир Путин. Разрешението на съда за излизане извън страната бе дадено от съдия Андон Миталов, който половин година по-късно стана първият българин, санкциониран от Държавния департамент на САЩ.

Самият Малинов обяви, че не е шпионин, а е патриот.