Адвокат Николай Димитров, представляващ близките на загиналите и пострадалите в Хитрино, коментира пред БНТ, че на фона на нанесените вреди, тази присъда е занижена.

"Очакваме от втора инстанция да завиши наказанието на всеки един от машинистите. Още в днешния ден ще бъде входирана и жалба в тази насока", обясни той.

По думите му, "заведените 30 дела за близо 6 милиона лева от пострадалите ще бъдат възобновени едва, след като влезе в сила присъда по наказателното дело. Исковете са комплексни и са заведени към структурите на холдинга "Булмаркет", обясни той.

Пострадалите очакват от фирмата да изпълни задълженията си, да им заплати за нанесените щети и лично от ръководството на фирмата да поднесат своите извинения. 

"Това, което се случи тук, е страшно. И вместо тази фирма да губи ресурс в безсмислени дела, да си понесе отговорността. Също така очакваме от държавата да се задейства, да не чака да изтече давността. Да си заведе искове за това, което е нанесено като вреди на инфраструктурата. Аз не желая като данъкоплатец аз да плащам за това, което фирмата е направила тук. Поне 5 млн. лв. са вредите, които държавата е понесла. 3 години минаха, още 2 години е давността", обяснява Димитров.

"Присъдата е малка. Не са доволни хората, не сме доволни и ние, които бяхме на терена не само на самото бедствие, а и 3 години след това. Материалните щети са за милиони. Няма как да се върнат пострадалите, но мисля, че присъдата трябва да бъде по-жестока, за да не се случват такива неща в България", коментира Неджет Мурад, жител на Хитрино. 

Влаковете продължават да минават на висока скорост, без да се съобразяват със страха на хората, добави той.

15 и 10 г. затвор за машинистите по делото „Хитрино”
Обновена

15 и 10 г. затвор за машинистите по делото „Хитрино”

Те ще излежават наказанията си при първоначален общ режим

Димитър Михнев и Радослав Петков са обвиняеми за трагедията от 10 декември 2016 г., когато при взрив на дерайлирала цистерна загинаха 7 души и бяха нанесени разрушения в селото.

Преди дни стана ясно, че релсите в Хитрино не са ремонтирани от 1987 г. според превозвача "Булмаркет". Преди това пък стана ясно, че взривилата се цистерна не е била годна за експлоатация.

Влакова композиция с пропан бутан на фирма "Булмаркет" дерайлира и се взриви на гара Хитрино на 10 декември 2016 година.

Разрушени бяха къщи, изпочупени дограми. Взривът заличи цели улици. В Хитрино беше обявено бедствено положение, а в цялата страна 12 декември беше ден на национален траур за жертвите от трагедията.

На 25 октомври 2017 г. окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда обвинителен акт срещу двамата машинисти, управлявали влака, който дерайлира на 10 декември 2016 година на гара Хитрино. Двамата машинисти - Димитър Михнев и Радослав Петков бяха обвинени, че са управлявали влака в нарушение на правилата.

Делото срещу двамата машинисти започна на 15 януари 2018 г. по съкратената процедура. Двамата не се признаха за виновни.

Първоначалната версия за катастрофата в Хитрино беше висока скорост.

На заседанието по делото в Шумен от 15 ноември 2018 г. бе представена тезата, че причината за мащабната трагедия била предизвикана от печка на твърдо гориво.

Другата версия бе, че незаключена стрелка е предизвикала дерайлирането на товарните вагони. Локомотивът и първите пет вагона от композицията минават без проблеми покрай тази стрелка.

През март 2019 г. инженер заяви, че стара цистерна, която е трябвало да отиде за скрап, е причинила трагедията в Хитрино.

"Ако дебелината на стените на спуканата цистерна бе като на другите в композицията, вероятно нямаше да има проблеми", обясни инженер Димов в съда.

И частните обвинители по делото "Хитрино" искат 20 г. затвор за машинистите

И частните обвинители по делото "Хитрино" искат 20 г. затвор за машинистите

Преди дни същата присъда поиска и прокурор Маргарита Георгиева