Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави в сила определението от 22 февруари 2022 г. и остави без разглеждане жалбата на Сдружение Гражданско движение "Боец-България обединена с една цел". От БОЕЦ се обявиха срещу решение на Пленума на Висшия съдебен съвет по т.1 от протокол №14/ 22.07.2021 г. Върховните магистрати приемат, че решението на тричленния състав е правилно и затова трябва да бъде оставено в сила.

Мотивът е, че БОЕЦ не е страна в административното производство, няма право и на жалба до съда, тъй като няма активна легитимация. Това позволява връщането на искането на Стоилов за обсъждане по същество във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Димитър Ганев: Гешев бе избран от този състав на ВСС, актовете за оставката му са символни
Обновена

Димитър Ганев: Гешев бе избран от този състав на ВСС, актовете за оставката му са символни

Арестите и оставката на Гешев държат далеч от деленето "За или Против Русия", според Първан Симеонов

Жалбата е по повод производство пред Пленума на Висшия съдебен съвет, което е започнато от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов с предложение от 16 юли 2021 г. за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор на Република България.

Според решение №1 от 8 февруари 2022 г. по конституционно дело №17/2021 г. Конституционният съд приема, че разпоредбата на чл. 130в от Конституцията включва и възможността министърът на правосъдието да прави предложения до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията. 

ВСС прие 5 и частично още 3 от мотивите на Йорданова за оставката на Гешев

ВСС прие 5 и частично още 3 от мотивите на Йорданова за оставката на Гешев

На 12 април започва гледането по същество

В решението на ВАС субекти в административното производство пред Пленума на ВСС са министърът на правосъдието, който е направил предложението, Пленумът на ВСС, в чиято компетентност е да разгледа предложението и главният прокурор на Република България Иван Гешев, в качеството му на заинтересовано лице.

Предметът на административното производство предопределя надлежните страни, а с това и принадлежността на правото на жалба до съда. Затова процесуалната легитимация на страните е условие, за да съществува право на жалба в полза на определено лице. 

ВСС ще гледа по същество 1-ва точка за оставката на Гешев

ВСС ще гледа по същество 1-ва точка за оставката на Гешев

Имало е полицейско насилие при протестите през 2021 г.

Настояването за оставка на Гешев е още от времето на служебния кабинет "Янев" след като бяха събрани десетки сигнали за влияние и забавени преписки. За да се стигне до обсъждане от ВСС изработиха специални правила.

Това е второ искане за отстраняване на главния прокурор, след като през юни 2021 г. служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов предложи също на Висшия съдебен съвет (ВСС) да освободи предсрочно Иван Гешев. Тогава ВСС отказа да разгледа по същество сигнала, след като дебатира 7 часа принципните основания за това.

Стоилов обжалва и във Върховния административен съд (ВАС) отказа на ВСС, а и внесе искане за тълкуване в Конституционния съд дали правосъдният министър може да иска отстраняване на главния прокурор.

С решение Конституционния съд излезе през януари 2022 г.

Наследникът на Янаки Стоилов, Иван Демерджиев поддържаше искането, а и внесе искане за дисциплинарно наказание на Иван Гешев и заместничката му заради отказ да предоставят информация за случайното разпределение на делата.