Не е извършил нарушения спецсъдията Андон Миталов, обявен от САЩ за корумпиран. Правилно е решението на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) да не бъде наказан. Това реши окончателно петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) с председател Румяна Папазова и членове Севдалина Червенкова, Росен Василев, Славина Владова и Мария Николова (докладчик), информираха от "Нюз.лекс.бг".

Мотивът на върховните съдии е, че действията на Миталов по казуса с Николай Малинов са такива по разглеждане на делото и изпълняване на правораздавателната му функция. Той бе 

Няма да наказват съдия Миталов, първият със санкции от САЩ

Няма да наказват съдия Миталов, първият със санкции от САЩ

Решението на Съдийската колегия може да се обжалва

"Липсват каквито и да е доказателства, че при разглеждане на делото съдия Миталов е нарушил умишлено служебните си задължения или че са налице умишлени действия или бездействия от страна на магистрата, вкл. нарушаване на правилата на КЕПБМ, които да накърняват престижа на съдебната власт. Изказването на американския посланик на САЩ не е подкрепено с каквито и да е доказателства, въпреки че такива са изискани от страна на СК на ВСС, с такива не е подкрепено и предположението на тогавашния министър на правосъдието за взета от съдията сума пари. При това положение и при липсата на доказателства за извършено дисциплинарно нарушение по смисъла на чл. 307, ал. 2 ЗСВ не следва да се налага дисциплинарно наказание. Дисциплинарната отговорност на едно лице следва да бъде ангажирана тогава, когато са налице доказателства, че същото виновно не е изпълнило служебните си задължения или че е накърнило престижа на съдебната власт", мотивират се от петчленният състав на ВАС.

Петчленката подробно излага аргументи за това, че има валидно решение на Съдийската колегия, независимо че гласовете са били 5 на 5

Обявеният от САЩ за корумпиран съдия Андон Миталов може да не бъде наказан

Обявеният от САЩ за корумпиран съдия Андон Миталов може да не бъде наказан

Това предлага дисциплинарният състав по делото срещу него

Заради недостигане на необходимото мнозинство не се е стигнало до вземане на решение не само на заседанието на ВСС на 19 октомври 2021 г., което е предмет на процесния съдебен спор, но и на предходните заседания, пишат върховните съдии.

ВАС отхвърля твърденията в жалбата на правосъдния министър, че при равен брой гласове и при наличие само на мотиви в посока налагане на наказание на спецсъдията поради установено и извършено от него дисциплинарно нарушение не ставало ясно, защо ВСС дава превес на гласувалите против налагане на наказанието. 

Във ВКС няма информация от САЩ за съдия Андон Миталов

Във ВКС няма информация от САЩ за съдия Андон Миталов

Лозан Панов разполагал само с уведомление за проведена среща

Петчленният състав посочва, че при няколкото обсъждания на казуса в подкрепа на предложението за налагане на наказание на Миталов са се изказали Вероника Имова и Даниела Марчева, а обратната позиция са заели председателят на ВАС Георги Чолаков и Атанаска Дишева. В тази връзка касационната инстанция изтъква, че не е вярно, че има мотиви само в посока за налагане на наказание на спецсъдията и че кадровиците са възприели тезата на Имова да доказаност на нарушението.

Дисциплинарното производство срещу Андон Миталов беше образувано в началото на 2020 г. по предложение на тогавашния министър на правосъдието Данаил Кирилов, който поиска съдията да бъде уволнен. До делото се стигна след решението на Държавния департамент на САЩ да наложи забрана за влизане в страната на Андон Миталов и членовете на семейството му с мотив, че съдията е "замесен в сериозна корупция". Това беше първият случай, в който българин е санкциониран от САЩ заради "сериозна корупция".

Всъщност името на Миталов нашумя покрай случая с шефа на движение "Русофили" Николай Малинов, който е обвинен в шпионаж. Миталов бе съдията, разрешил на Малинов да пътува през 2019 г. до Русия да получи орден от руския президент Владимир Путин, без да е искано преди това разрешение от прокуратурата.

През есента на 2019 г. шефът на "Русофили" беше обвинен и за организиране на престъпна схема за пране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната сигурност на България. Според разследващите той е работил с близките до бившия генерал от КГБ Леонид Решетников организации "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания, приемал задачи срещу заплащане, свързани с влияние върху вътрешната политика на България.

След като беше освободен срещу гаранция от 50 000 лева, на Малинов беше наложена забрана да напуска страната. Адвокатите му поискаха от Специализирания наказателен съд да отмени изобщо забраната, като поводът бил свързан със събития, организирани от фонд "Руский мир" и Международния славянски съюз, на които той бил поканен за участие и за връчване на правителствена награда. 

ВАС окончателно: Части от акта на МС по закона "Магнитски" са нищожни

ВАС окончателно: Части от акта на МС по закона "Магнитски" са нищожни

Липсва конкретна правна норма, която да овласти МС да издаде оспореното решение

Макар съдия Андон Миталов да беше сезиран с искане да отмени изцяло забраната, той разреши на Малинов само временно да напусне България, без да се произнесе по искането за отпадане на забраната изобщо.

По процедура, описана в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), такова искане по време на разследването се отправя първо до наблюдаващия прокурор и само ако той откаже, може да се обжалва пред съда.

Затова тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров сезира Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) с искане да провери работата на съдията и евентуално да предложи той да бъде наказан или да му бъде извършена извънредна атестация заради влошаване на качеството на работата.

От ИВСС обявиха, че не са установили нарушения на съдия Миталов при решението му да пусне Малинов да пътува до Русия, за да получи орден от Владимир Путин (виж тук и тук).

След като САЩ обявиха, че съдията е замесен в сериозна корупция, правосъдният министър тогава Данаил Кирилов поиска уволнението на Миталов като основанията му бяха свързани с казуса с Малинов. В предложението си за образуване на дисциплинарно производство Данаил Кирилов изтъкна, че престижът на съдебната власт и на държавата е накърнен и свидетелство за това е изявлението от Държавния департамент на САЩ. По твърденията на тогавашния правосъден министър спецсъдията е получил 5000 лв. за резултата от делото на Малинов.

Съдийската колегия образува дисциплинарно производство срещу спецсъдията. С 2 на 1 гласа дисциплинарният състав предложи той да не бъде наказван. Основният спор между членовете на състава Атанаска Дишева и Боряна Димитрова, от една страна, и Даниела Марчева от друга е бил дали действията на спецсъдията по казуса с Николай Малинов са такива по образуването, движението и приключването на делото или става дума за същинска правораздавателна дейност. В първия случай ВСС може да образува дисциплинарно производство за извършени нарушения, а във втория - не, защото не може да се търси дисциплинарна отговорност за правораздавателна дейност.

На 31 август 2021 г. предложението на дисциплинарния състав беше разгледано от колегията, но не беше постигнато мнозинство по нито едно от предложенията. За това да не бъде наказван гласовете бяха 5 на 5.

При последвалото второ предложение - Миталов да бъде наказан за него гласовете бяха 6 на 4. Според Закона за съдебната власт (ЗСВ) решенията на Съдийската колегия по дисциплинарните производства се вземат с най-малко 8 гласа "за". Т.е. и по този въпрос нямаше необходимото мнозинство и затова беше отложен. На 19 октомври отново беше разгледан и тогава СК на ВСС не наказа Миталов с намаляване на заплатата с 20% за година, каквото предложение беше направено от член на съвета.

Решението на Съдийската колегия на ВСС беше обжалвано от министъра на правосъдието.

Тричленен състав на ВАС обаче отхвърли жалбата като посочи, че няма доказателства Андон Миталов да е извършил нарушение. Сега петчленен състав на съда потвърди решението на първата инстанция на върховния съд.

Припомняме, на 5 февруари 2020 г. държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви съдия Миталов от Специализирания наказателен съд като първия българин със забрана да пътува за САЩ заради данни за корупция. Дисциплинарното производство срещу магистрата беше образувано на 18 февруари, като такова бе поискано още преди това от правосъдния министър Данаил Кирилов.

Името на Андон Миталов стана известно в края на 2019 г., като съдията, който пусна да пътува в Москва обвинения за шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов, за да получи орден от руския президент Владимир Путин. По случая бе разпоредена и проверка от предишния главен прокурор Сотир Цацаров. От Спецсъда заявиха, че няма нарушения в работата на съдия Миталов.