Министерство на правосъдието предава на парламента предложение, анализ и позиция на съдилищата, в които се предлага закриване на Специализираната прокуратура и съд, като се създават пет отдела за разглеждане на делата в петте апелативни района на страната.

Това съобщи на брифинг във ведомството служебният министър Янаки Стоилов. Той съобщи, че са изпратени писма до ръководителите на специализираните институции, въз основа на отговорите е подготвен анализ, който е на разположение на депутатите.

Това, което се предлага, е да се запазят добрите страни на специализираното наказателно правосъдие, без да се изисква продължаване на дейността на специализираната прокуратура и съд, уточни Стоилов.

Той предлага още да се обсъди предметният обхват на престъпленията, които се разглеждат по този ред. За нас оптималното решение е да се създадат специализирани отдели в седалищата на сегашните апелативни райони - На пет места в страната да има такива отдели и отделения, които да се занимават с престъпленията в обхвата на специализираното правосъдие. Ще се запазят добрите страни, ще се избегнат неефективни и лоши практики и ще се предотврати възможността за местни влияния, обоснова се Стоилов.

Предвижда се правосъдието да мине към окръжните съдилища и апелативните съдилища в седалищата на апелативните райони, а последна инстанция да остане ВКС.

"По отношение на дейността на специализираната прокуратура и специализирания наказателен съд - не виждам особено задоволителни резултати по противодействието на корупцията по високите етажи, това личи и от доклада на ЕК. Лоша практика, например, е по едно обвинение да започва като за организирана престъпна група, а на изход да се оказва, че т липсват такива доказателства. По този начин всяко престъпление се квалифицира като дейност на ОПГ", обоснова се министърът.

Всяко дело не може да е ОПГ, обикновените престъпления изчезнаха, всяка група повече от трима човека се превръща в ОПГ. Още на първа инстанция ОПГ приключват с оправдателна присъда или с осъдителна присъда за кражби, които са за районен съд или окръжен съд. Това не е добра практика, а 50% от делата приключват така, обясни зам.-министър Мария Павлова.

ВСС пренебрегна недоумението на върховните съдии за проверката на спецсъда

ВСС пренебрегна недоумението на върховните съдии за проверката на спецсъда

ВКС осъществявал непрекъснат контрол

Министър Стоилов коментира, че "не знае дали е наложително закриването, но се предлага по-добър и балансиран вариант как да продължи развитието на специализираното правосъдие в наказателната област, като се запазят и опитът, и практиката". Но спец правосъдие трябва да се постави в контекста на специализацията като цяло, каза Стоилов.

Зам.-министърът Мария Павлова обясни, че за висящите дела се предлага да има по-голям преходен период, защото според нашето законодателство има неизменност на състава. Става дума за дела, стигнали до съдебна фаза - да бъдат довършени пред инстанциите, за да няма проблем със състава. Другите дела да се прехвърлят в тези пет съдилища на първа инстанция, на втора инстанция отиват в съответния апелативен съд.

Съдия от спецсъда - първият със санкция от САЩ

Съдия от спецсъда - първият със санкция от САЩ

Съдия Андон Миталов е първото санкционирано лице за корупция

Ако законодателят приема вариант за ограничаване на правомощията на Спецсъда - има вариант там да остане кръгът на престъпленията, разследвани по тясна специализация за корупционни престъпления, кибер престъпления.

Иван Демерджиев, зам.-министър на правосъдието поясни, че е изпратена и позиция от административните ръководителите на Специализирания наказателен съд и Апелативния спецсъд, според която "делата са нарушени и обхватът не попада в идеята, с която е създадено спецправосъдието, нито на концепциите на обхвата на спецсъда. Това се признава от самите съдилища. Позицията също е внесена в НС. Такава позиция е получена и от прокуратурата, но анализът на съдилищата е по-важен, коментира той.

За прокуратурите се предлага огледален вариант. Европейската прокуратура ще е в София с оглед на мястото на извършване на престъпленията, уточни Янаки Стоилов.

Министерство на правосъдието коментира и дейността на Бюрото за защита на свидетели. Защитените свидетели са от предишни години и защитата за тях продължава, за последния период липсват нови лица да са поставени под закрила.

"Трябва да се върнем към начина на функциониране на Бюрото за защита на свидетели от първоначалния му замисъл, преди всичко да е за свидетели, а ако е необходимо и за магистрати", смята Стоилов. Той обясни и че по един ред се защитават прокурорите, по друг - съдиите. Тази дейност трябва да се координира от едно място.

Целта на Бюрото на защита е да обслужва правосъдието, както се процедира със съдебната охрана и дейности с близки до полицейските функции.

ВСС трябва да изисква подробна информация за разходите, които се правят от бюрото", настоя Янаки Стоилов. 

Припомняме, откриването на специализираното правосъдие стана през 2010 г., а десет години след това лично един от създателите му бившият функционер от ГЕРБ Цветан Цветанов поиска закриването им.

След предложените промени в Закона за съдебната власт и в Наказателния кодекс магистрати се събраха на протест в различни градове на страната. От прокурорската колегия на ВСС приеха декларация.