Бившият главен редактор на "Дума" и активен член на движение "Русофили" Юрий Борисов осъди МВР за ареста му на 9 септември миналата година. Актът не е обжалван в срока, в който може да бъде направено това, така че решението е окончателно. Сумата на осъждането е 10 лв. - за такси, но Борисов има намерение да заведе и друго дело вече за обезщетение. Това е морално удовлетворение, посочи в студиото на БиТиВи Юрий Борисов и обясни, че заповедта за ареста не само е несправедлива, но и унизителна. В съдебното решение пише, че задържането е станало без доказателства за престъпление и всъщност обслужва други цели.

Две са възможностите за мотиви, според Борисов, за този акт от 9 септември 2019 г. - сплашване на движението "Русофили" или намерение да бъде обвинен, което обаче в последствие се е превърнало в добавянето му като свидетел. Юрий Борисов залага повече на първата възможност, тъй като както разпитът, така и повдигнатите след това на Малинов обвинения са абсурдни. Това е гонение, политическо преследване на мироглед, ценности и позиции, различни от статуквото, смята Борисов: "Страшно ми е да си го помисля, но в крайна сметка не е алогично."

По думите му обаче крайният резултат за съжаление на прокуратурата е точно обратен.

Малинов: Америка раздава правосъдие, Русия - ордени
Обновена

Малинов: Америка раздава правосъдие, Русия - ордени

Не става въпрос за мен, ударът е не върху мен, а върху България

"Ние атакувахме и членството ни в НАТО, и външната ни политика, имаме реакционна дейност в страната, имаме много симпатизанти, работим за създаването на международно русофилско движение. Много неща се натрупват", посочи още Юрий Борисов.

Прокурорската атака се базира на техните политически намерения за създаване на русофилска партия, но и това било цел от преди 6-7 години, въпреки че и до този момент Борисов смята, че в България се нуждае от нови партии в Народното събрание, тъй като българският народ със своите ценности не е представен добре.

Пари и нареждания от чужбина получавал Николай Малинов

Пари и нареждания от чужбина получавал Николай Малинов

Председателя на ДАНС Димитър Георгиев пред депутатите по повод шпионския скандал "Русофили"

Припомняме, председателят на Сдружение "Русофили" Николай Малинов остава единственият обвинен за дейност в полза на чужда държава по акцията на прокуратурата от миналата година. В рамките на разследването бяха разпитани десетина членове на движението. Друг обвинен български гражданин засега няма, но в рамките на разследването двама руснаци се оказаха с наложена забрана да влизат в страната - Леонид Решетников, бивш директор на Руския институт за стратегически изследвания, и ръководителят на групата на дружествата в "Царград" Константин Малофеев.

В последствие това разследване бе намесено и в скандала след първото обявяване на висш държавен служител със забрана за влизане в САЩ от страна на държавния секретар Помпео. Обявеният съдия от спецсъда Андон Миталов се оказа съдията, пуснал Николай Малинов да пътува до Русия, за да получи лично от президента Владимир Путин своя орден за заслуги.

Николай Малинов: Шпионство - абсурдно е

Николай Малинов: Шпионство - абсурдно е

Той заяви, че ще налага тези ценности и идеали до последна капка кръв