Защо от 2011 г. бизнесменът Васил Божков не е разследван, запита пред БНР Николай Стайков от неправителствената организация "Антикорупционен фонд".

"От 2011 година досега, откакто изтекоха грамите на американското посолство в "Уикилийкс", досега няма никаква формална причина да не бъде започната прокурорска проверка на дейността и на произхода на парите на Васил Божков", каза Стайков. 

Прокуратурата започна разследване срещу Божков и за изнасилвания, и убийства

Прокуратурата започна разследване срещу Божков и за изнасилвания, и убийства

Извършва се анализ на всички убийства през годините в хазартния бизнес

По думите му, ако главният прокурор си отговори на въпроса защо Божков не е разследван истински, ще има най-доброто прочистване на българската съдебна система. "Много се съмнявам, че той ще го направи, знаейки начина, по който беше избран. Но това са въпроси, които трябва да повдигаме, а не да се задоволяваме със зрелищата, които ни поднася новият главен прокурор по един все по-професионален начин", като Стайков пред общественото радио.

"В прокуратурата има основание да се разследват както дните точно преди ареста на Васил Божков, така и за последните 30 години всички сигнали, подавани срещу него и как са били запушвани", каза Стайков.

Според него подобно разследване ще бъде едно вътрешно прочистване на прокуратурата, но Стайков е скептичен, че то ще бъде реализирано. 

Георги Милков: Има доста хора в България, които предпочитат Божков да остане в „заточение“

Георги Милков: Има доста хора в България, които предпочитат Божков да остане в „заточение“

България няма споразумение за реадмисия с ОАЕ

Той е категоричен, че Васил Божков е бил опазен от един регулаторен чадър, който включва не само правителство и съдебна власт. "Това е било част от рецептата за неговото оцеляване през последните 30 години. Защото той винаги е бил в една леко сива зона, където винаги е имал много специална позиция и той винаги е зависел изцяло от решения на овластени чиновници", коментира Стайков.

Той зададе още един реторичен въпрос - как стават непотребни влиятелни хора като Цветан Василев и Васил Божков.

Припомняме, бившият управител на фалиралата КТБ Цветан Василев от 2018 г. е в Сърбия. Разследваният бизнесмен Васил Божков е в ОАЕ.

Докато в случая КТБ става дума за пари и то много пари, в момента обяснението защо се случва всичко това с Васил Божков, който е "един динозавър, макар и много умен динозавър на българския преход", е малко по-сложно, допълни Николай Стайков.

По думите му новият главен прокурор Иван Гешев сега гради своя имидж. В основата на случая с Божков е нуждата от показни, неоспорими действия в началото на мандата на новия главен прокурор, подчерта Стайков.

Българското политическо статукво е под огромен натиск от няколко години насам за ефективни действия за борба с корупцията, посочи още Николай Стайков. Според него вътрешния натиск бива маргинализиран, но "с външния натиск ситуацията е много трудна да се канализира и там трябва да се представят резултати" допълни Стайков.

Припомняме, на 29 януари главният прокурор Иван Гешев съобщи, че на бизнесмена Васил Божков са повдигнати 7 обвинения, издадена е Европейска заповед за арест и ще бъде обявен за международно издирване, защото е напуснал границите на страната, тъй като се чувства застрашен.

Самият Божков в последните дни се изявяваше необичайно интензивно по медиите и отрече да му е връчвана каквато и да е било заповед или призовка, не знае да го издирват и никой не му се е обаждал. Той потвърди, че се намира в чужбина и очаквано не посочи в коя точно страна, но уточни - Балканите. После той заяви категорично, че смята да изчака в чужбина съдебната фаза.

Специализираната прокуратура и МВР влезе в офисите на фирми, свързани с Божков, както и на адреси, обитавани от него.

След акцията на брифинг на прокуратурата беше обявено, че бизнесменът е предлагал 10 000 лв. на ден подкуп на служител в Комисията по хазарта, като целта на подкупа била да осигури разправа с конкуренцията. Операцията по претърсване и изземване на доказателства продължаваше и на втория ден, като от дома на Божков бяха иззети множество картини.

Разследването в хазарта започна миналата седмица, като след първата акция - в Комисията по хазарта - от Държавната финансова инспекция обявиха нарушения на частните хазартни фирми, ощетили бюджета с над 210 милиона лева за периода от 2014 до 2019 г. След това бе съобщено за открити допълнителни документи, които показват, че тази сума е значително по-голяма и се заговори за 600 милиона.

На 4 февруари прокуратурата започна разследване срещу бизнесмена Васил Божков и за убийства, и за изнасилвания.