Кампания "Подари книга на дете в приемно семейство" започва във Варна, съобщават от Регионална дирекция "Социално подпомагане"-Варна.

Целта на инициативата е да се събере фонд от детски книжки, който да бъде на разположение на малчуганите, настанявани в приемни семейства от морската столица.

Кампанията е организирана от отдел "Закрила на детето" към дирекция "Социално подпомагане" и сдружение "Съучастие".

Събраните книги ще се съхраняват от сдружението, което осигурява обучението и психологическата подкрепа на приемните семейства в града и на децата, настанени в тях. С инициативата организаторите се стремят да се подпомогне познавателното развитие на децата, които често изпитват трудности в развитието си, породени от живота в институции.

Кампанията трябва и да популяризира приемното родителство, особено сред младите хора, от чието мнение също зависи дали техните семейства ще станат приемни за децата, живеещи в институции.

Броят на приемните родители и кандидатите за приемни родители във Варна е 40. За последните три години отдел "Закрила на детето" с подкрепата на сдружение "Съучастие" са извели от институции около 60 деца, което е равносилно на закриването на един дом.