Индия Върховният съд на индийския щат Керала отмени прието по-рано решение на местната адвокатска колегия, според което на католически свещеници и монахини бе забранено да работят като адвокати.

Уважаемият съд поправи несправедливото положение, при което на свещеници и монахини бе забранено да упражняват правосъдие за бедните, заяви главата на комисията “Справедливост и мир” при архидиоцецеза Дели сестра Мери Скария, цитирана от Religiabg.com.
Самата тя се занимава с адвокатска практика.

По-рано съветът на адвокатите на Керала постанови, че свещеници и монахини не могат да получат лицензи за юридическа дейност заради това, че вече имат професия и пълна заетост.

Свещеник Томас Пудусери и две монахини оспориха това решение в съда и спечелиха делото. Съдиите постановиха, че, макар ищците да имат постоянна “работа”, заетостта им не бива да бъде приравняване към “бизнеса или друг род дейности, насочени към получаването на изгода”.

Нещо повече, съдията Балкришнан Наир заяви, че участието на духовни лица в съдебните процеси “ще придаде блясък” на правосъдието.

Работата на адвоката “изисква самоотвержени хора, готови да защитават угнетените, не мислейки за възнаграждение”, затова хора, посветили се на Бога, както никой друг най-добре подхождат за тази професия, убеден е съдията.

Решението на съвета на адвокатите да откажат лицензи на свещеници и монахини учуди местните католици – сред местните съдебни защитници има много клирици и монашестващи.

Духовните лица, занимаващи се с адвокатура са разпространено явление в цяла Индия.
В страната дори е създадена организация на адвокатите-клирици и монаси.

По думите на лидера на този форум, свещеник П.Д. Матю, в Индия има 500 католически клирици с юридическо образование и практикуващи адвокати.