10 млади момичета загинаха, а две бяха ранени при експлозия на мина в Източен Афганистан, съобщава BBC.

Говорител на управителя на провинция Нангархар съобщи, че момичетата събирали дърва за огрев, когато една от тях ударила мината с брадвата си.

Голяма част от от загиналите са на възраст между 9 и 11 години, допълват службите.

„Повечето от загиналите са амбициозни бъдещи инженери, лекари и учители. Само 4 от телата обаче могат да бъдат разпознати", съобщи пред BBC възрастен мъж.
По думите му територията, на която е станал взривът се е ползвала по време на боевете срещу руснаците, но талибанското и афганистанското правителства също са водили битки там.

Невзривените мини, останали вследствие на десетилетията конфликти в Афганистан, все още могат да бъдат открити и то често в селските райони.
Появиха се и противоречиви информации, че мината в Нангархар е била поставена от бунтовници.

Според един от говорителите мината била от скоро, а според друг - тя датира от руската ера.

Стана ясно, че инцидентът е станал близо до селището Дауацаи, област Чаперхар в Нангархар.

Двете ранени момичета са настанени в болница, но състоянието им е критично.

Междувременно стана ясно, че един човек е загинал в експлозия в покрайнините на афганистанската столица Кабул. Доста други са били ранени при взрива, който е станал на пътя в Джалалабад, където са локализирани много бази на НАТО.

По информация на полицията експлозията е станала в близост до офиси на международна строителна фирма, но все още не ясно каква точно е била целта на нападението.