Дим и пара отново се издигат от повредените реактори на авариралата японската АЕЦ „Фукушима-1", където работници се борят с мащабни щети след земетресението и последвалото го цунами, които удариха в Япония на 11 март, съобщава РИА Новости.

Бяла пара се е издигала от втори реактор, а от трети реактор се е виждал дим. Опитите за възстановяване на електричеството и поливане с вода временно бяха преустановени.

Четвърти реактор успешно беше включен към външен източник на електроенергия.

От компанията, управляваща централата, съобщиха, че димът не представлява опасност за работниците и в последствие работите продължиха. Стана ясно, че оборудването на първи и втори блок е пострадало тежко от морската вода, която беше изливана, за да се стабилизира температурата им.

Следобед във вторник българско време от ТЕПКО съобщиха, че са успели да охладят и хранилището на втори блок. Температурата в него беше близка до точката на кипене, но след заливане с 18 тона морска вода е спаднала до около 50 греадуса по Целзий.

По последни данни океанската вълна, която заля японското крайбрежие е била висока поне 14 метра. Централата е проектирана да издържи цунами с височина около шест метра.

Повишени нива на радиоактивни вещества са регистрирани в морската вода близо до атомната централа. Нивата на йод-131 и на цезий-134 са съответно 126 пъти и 24 пъти по-високи от японските норми. Според властите все още е рано да се каже какви ще са пораженията за морската фауна по северо-източното крайбрежие на остров Хоншу.

Японската национална полиция съобщи, че официално потвърдения брой на загиналите при бедствието на 11-ти март е надхвърлил 9 хиляди, а 13 561 са безследно изчезналите.

По-рано бе съобщено, че на около 20 метра от централата е засечена радиация над 1 600 пъти над нормата. Радиационният фон в префектура Фукушима е 160 микросиверта в час. Жителите са предупредени да не напускат домовете си. Междувременно топ мениджъри от компанията-оператор лично посетиха евакуираните заради радиацията хора и поднесоха извиненията си.