Двама от пасажерите, пътували на Еърбъс А330, са свързани с ислямски терористични групировки, съобщава Скай Нюз.

Френските тайни служби са установили връзката докато работели със списъка на лицата, които са пътували на разбилия се в Атлантическия океан самолет на „Ер Франс".

Припомняме, докато беше доказано със сигурност, че е имало проблеми с бордовия компютър, то версията за терористичен акт беше изключвана.

Малко след новините за трагичната катастрофа агенти на DGSE (Direction Générale de la Sécurité Extérieure), френският еквивалент на MИ6, са изпратени в Бразилия.

Там те са установили, че две от имената на пасажерите фигурират в строгокласифицирани документи, свързани с радикални мюсюлмански групировки, за които се смята, че са отправяли заплахи към френската република.

Източник, работещ за френските тайни служби, е съобщил за седмичника L'Express, че тази „връзка" е от много голямо значение.

В момента агентите се опитват да установят датите на раждане на двамата загинали пасажери, както и да се свържат с роднините им.

Има вероятност съвпадението с имената да е „страховита случайност", но в момента по случая се работи много усилено, добавя още източникът на L'Express.

Франция е получавала множество заплахи от ислямски терористични групи през последните месеци, особено след като Париж изпрати военни в Афганистан.