Международната агенция за атомна енергия увери, че земетресението, което удари Турция по-рано през деня, не е засегнало ядрената безопасност на страната.

МААЕ се позова на информацията, получена от турския ядрен регулатор (NDK).

"Досега няма проблеми, свързани с радиологичната безопасност и сигурността на радиоактивните източници, а изграждащата се атомна електроцентрала в страната не е засегната", съобщиха от агенцията в Туитър.

Турската атомна електроцентрала "Аккую", която в момента е в процес на изграждане, не е била повредена от силното земетресение, потвърди и служител от руската компания, изграждаща централата, цитиран от "Ройтерс".

Ново мощно земетресение с магнитуд 7,7 удари Турция
Обновена

Ново мощно земетресение с магнитуд 7,7 удари Турция

То е станало в същия район, но е независимо от първото

Трусове с магнитуд около 3 по Рихтер бяха усетени и тук, но нашите специалисти не са установили никакви щети по строителните конструкции, крановете и оборудването, поясни Анастасия Зотеева от руската държавна компания за ядрена енергия "Росатом".

Въпреки това извършваме обширни диагностични мерки, за да сме сигурни, че строително-монтажните операции могат да продължат безопасно, допълни тя.

По последни данни най-малко 2318 души са загинали, а хиляди са пострадали в Турция и Сирия след мощното земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер, което удари Южна Турция рано тази сутрин. Броят на жертвите обаче непрекъснато се увеличава.