Международната организация по миграцията обяви, че в нейното представителство в Рим е получен сигнал за помощ от морски съд в международни води в Средиземно море, като три морски съда се нуждаят от помощ.

Според обявлението на Международната организация по миграция, подалият сигнала е съобщил за 300 души, намиращи се в кораба, в който се намира той, като е съобщил за около 20 жертви, като корабът потъвал в момента. Съобщилият за инцидента не е предоставил информация за случващото се с другите морски съдове.

От Международната организация по миграцията не разполагат с допълнителни подробности, включително за мястото, откъдето е подаден сигналът за помощ.

Малко по-късно премиерът на Италия Матео Ренци обяви, че страната му работи с Малта за спасяването на оцелелите на два морски съда с имигранти в Средиземно море. Той подчерта, че на двата кораба има около 400 имигранти. Единият от двата плавателни съда е на около 50 километра от крайбрежието на Либия. На него има около 100-150 души, а другият е по-голям и на него има около 300 души, уточни министър-председателят на Италия.

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат, който се срещна с Ренци, изтъкна от своя страна, че броят на загиналите при морския инцидент през уикенда може да достигне до 900, ако информацията се потвърди. До момента 28 души са спасени и 24 тела са открити.

Официални представители заявиха, че на потъналия вчера кораб с имигранти в Средиземно море е имало около 700 души.

На пресконференция с Мускат в Рим Ренци отхвърли опцията за чуждестранна военна интервенция в Либия като възможност за разрешаване на имиграционната криза. Според него единственият начин за предотвратяване на имиграцията през Средиземно море за Европа е да се спрат трафикантите на имигранти.

Ренци призова за извънредна среща на евролидерите във връзка кризата с миграцията. Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън също подкрепи призива на италианския си колега за спешна среща.

Минути по-рано беше съобщено, че лодка, превозваща десетки имигранти, е заседнала край бреговете на гръцкия остров Родос и поне трима души са се удавили.

Вътрешните и външните министри на страните от ЕС трябва да се срещнат извънредно по-късно днес, за да обсъдят кризата с имиграцията, след като стотици хора се удавиха през уикенда, след като риболовният кораб, на който са се намирали, потъна край бреговете на Либия.

Европейският топ дипломат Федерика Могерини заяви, че Европа има „моралния дълг" да действа във връзка с имиграционната криза в Средиземно море.