Персоналът на авариралата централа „Фукушима" бе евакуиран, а над Трети реактор се „извива" гъст дим. Причините за екстремната евакуация и задимяването не се съобщават. По данни на NHK на територията на централата са пристигнали пожарникари.

Експертите уверяват, че тази евакуация има временен характер.

Life News допълва, че „реакцията" се е получила, след като всички реактори са свързани с елмрежата. Временно е спряно обливането с водата на басейна с отработено гориво на повредения реактор.

Бял дим бе забелязан и над втори блок.

По-рано бе съобщено, че вътрешното налягане в Трети реактор, който е най-тежко пострадал след разрушителното земетресение и последвалото го цунами, отново е започнало да се повишава.

Експертите бяха изправени пред сериозното решение дали да не освободят налягане, отваряйки клапите. Това обаче ще повиши нивото на радиацията.

По-рано към мрежовото електрозахранване бяха включени първо стабилните Пети и Шести реактор , а в последствие бяха прекарани кабели до всички блокове на пострадалия АЕЦ.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Юкиа Амано изрази увереността си, че Япония ще успее да се справи с аварията в АЕЦ „Фукушима", предаде РИА Новости. Шефът на службата към ООН подчерта, че ситуацията продължава да бъде „много сериозна".

Междувременно, от Агенцията по ядрена и промишлена безопасност на Япония атакуваха компанията-оператор "ТЕПКО", като стана ясно, че непосредствено преди труса на 11 март е имало нередности в спазването на графика за планови проверки.

„Кризата все още не е разрешена и ситуацията във „Фукушима" е много сериозна. Аз обаче не се съмнявам, че проблемът ще бъде успешно разрешен", заяви Амано по време на сесията на управителния съвет на МААЕ.

Шефът на "Росатом" Сергей Новиков коментира пред журналисти, че най-лошият сценарий вече е избегнат със сигурност и не е възможно в централата да стане ядрен взрив. По думите му основното замърсяване е от радиоактивен йод, който има кратък период на полуразпад.

Японското здравно министерство призова жителите в района на авариралата централа да не пият чешмяна вода, след като в нея бяха открити високи равнища на радиоактивен йод.

Междувременно от Световната банка съобщиха, че на японската страна ще са й необходими 5 години, за да се възстанови от опустошителното земетресение и вълните цунами, които причиниха щети за 235 милиарда долара, съобщава РИА Новости. Радиацията около авариралата ядрена централа вероятно ще остане за десетилетия. Смята се, че е засегнат район в радиус от около 100 км.

Според последни данни над 21 хиляди души са загинали и изчезнали след бедствията, които удариха страната. Официално потвърденият брой на жертвите е 8450, в неизвестност още са 12 908 души. Най-голям е броят на пострадалите в префектура Мияги на североизточното крайбрежие на остров Хоншу.

Японските власти съобщиха, че започват да наблюдават радиоактивните нива на морската вода в близост до централата, където пожарникарите използваха вода от морето за охлаждането на реакторите.

При аварията в атомната електроцентрала беше изхвърлен радиоактивен материал във въздуха, който предизвика опасения за по-голямо изпускане на радиация.

Има вероятност малко количество радиация да е било излято в морето. Но дори това да се е случило, като се има предвид настоящото ниво на радиация във въздуха, това няма да има влияние на човешкото здраве, добавиха представители на властта.

Според представителите на МААЕ опитите на японските специалисти за справяне със ситуация започват да дават своите плодове.

За последните 24 часа ние наблюдаваме положителни тенденции, но като цяло системата остава много сериозна, заявиха от асоциацията.

От правителството пък са на мнение, че се намират съвсем близо до момента, в който ще вземат ситуацията в свои ръце.