радиацияВ късния следобед днес над страната ни се очаква да започнат да преминават въздушни маси, съдържащи минимални количества радиоактивни молекули от авариралата японска АЕЦ „Фукушима", съобщи bTV. Според експерти, няма никаква опасност за живота и здравето на населението, като е възможно частиците даже да не бъдат засечени от измервателните уреди.

От Агенцията за ядрено регулиране бяха категорични, че не може да се говори за „ядрен облак" от Япония, тъй като Страната на изгряващото слънце е на цели 11 000 километра и даже да се образува такъв (което в случая не стана - бел.ред.), той ще се разсее по пътя си до Европа.

Междувременно, специалистите, които се борят да стабилизират прегряващите реактори на АЕЦ „Фукушима" смениха тактиката. Американският флот осигури баржи, пълни със сладка вода, която ще бъде излята върху енергоблоковете. До този момент японците използваха морска вода, но стана ясно, че тя е с твърде високо ниво на сол и поврежда оборудването.

В Трети блок се появиха нови сериозни проблеми през последните дни, тъй като най-вероятно железният „кожух" около ядрото на реактора се е пропукал. В резултат започна безконтролно изтичане на радиация, при което пострадаха двама работници. Те получиха изгаряния след контакт с вода, 10 000 пъти по-радиоактивна от нормалното. Поради висока радиация, работата в Първи блок беше временно спряна.

Специалистите се надяват, че с използване на сладка вода ще стабилизират ситуацията преди пропукването на Трети блок да се разшири и да доведе до заразяване на подпочвените води. При подобна операция в Първи блок температурата в активната зона е била стабилизирана, коментираха експерти. Стана ясно, че днес започва и операцията по охлаждането на Втори блок, като ще бъде възстановено електроподаването в командната зала.

Беше създадена нова 30-километрова зона за доброволна евакуация на населението. Морската вода в района на централата е 1 250 пъти по-радиоактивна от нормалното, освен това беше констатирано замърсяване при някои видове зеленчуци и млякото. В префектура Фукушима има проблеми с доставките, тъй като някои превозвачи се страхуват да пращат камионите си в региона.

Въпреки сложността на ситуацията, говорителят на Световната здравна органзация Гергъри Хартъл беше категоричен, че има опаност единствено в рамките на 30-километровата зона. В специално интервю за БНР той беше категоричен, че не могат да се правят паралели с аварията в Чернобил.

Общо жертвите от разрушителното земетресение в Япония вече са над 10 150 души, като се очаква да достигнат 18 000.