Международните организации за защита на животните са притеснени за състоянието на обитателите в зоопарка на Триполи.

От „Четири лапи" съобщават, че техен екип пръв се е отзовал на апела за подпомагане на повече от 700 животни, за които се задават кризисни дни. Те са изоставени и подложени на стрес и насилие в разкъсваната от гражданска война Либия, посочват от организацията.

Войната в Либия не стихва от началото на тази година. Зоологическата градина в Триполи беше напълно изоставена, а животните - забравени, след като въстаниците се съсредоточиха върху постигането на основната си цел - свалянето на Муамар Кадафи.

Скорошни репортажи на световните медии показаха измъчените животни от зоопарка, както и страданията им, причинени от липсата на храна и вода, подчертават от „Четири лапи".

Tе ще си сътрудничат с различни организации и доброволци, за да установи една сигурна система за осигуряване на храна и медицински грижи за животните.

Направихме пълна оценка на състоянието на животните, за да определим индивидуалните им нужди и да подредим най-важните си приоритети, заяви д-р Амир Кхалил, ръководител на проекта „Спешна помощ за животните" в Либия.

Той обясни, че ще започнат системни медицински грижи, подхранване и подсилване, като началото ще бъде с 32 хищника.

Много спешно се налага да намерим източник на храна за антилопата, допълни Кхалил.

През следващите седмици екипът ще работи за осигуряването на стабилен приток от провизии и медикаменти, необходими за полагането на грижи за животните и ще започне нужното обучение на персонала в зоопарка.

Нуждаем се от помощ и подкрепа, за да можем да се погрижим за тези жертви на войната,апелира д-р Кхалил. Те не могат да избягат или да търсят убежище в друга страна - затворени са в клетки, а страданието им е огромно, допълни той.