Ръководството на компанията-оператор на японската АЕЦ "Фукушима 1" настоя за помощ от страна на правителството в осигуряването на компенсации за пострадалите от инцидента с АЕЦ-а.

Президентът на ТЕПКО Масатака Шимизу представи конкретните искания пред официални лица от кабинета. Изправени сме пред извънредно сериозна ситуация по отношение на набирането на средства под формата на заеми от финансови институции, се посочва в предадения документ.

По-късно Шимизу ще се срещне и с министъра на промишлеността Банри Кайеда, съобщи БиБиСи. Все още не съобщава размера на помощта, които компанията ще изиска.

Схемата за изплащане на компенсации на пострадалите от инцидента в ядрената централа обаче предвижда ТЕПКО да изплати 25 милиарда долара.

Макар все още да няма категорично потвърждаване от страна на японските власти по  искането на компанията, финансовият министър Йошихико Нода не изключи възможността това да се случи. Основната отговорност за изплащането на обезщетенията е на ТЕПКО, но правителството ще гарантира, че тези, които бяха засегнати, ще бъдат компенсирани, посочи той.

Компанията-оператор на авариралата АЕЦ вече започна да отпуска компенсации на хората, които бяха принудени да се евакуират, защото живеят в близост до централата, припомня БиБиСи.

Въпреки мащабните протести срещу ядрената енергетика, които се проведоха в Токио преди дни, японски правителствен представител заяви, че страната ще продължи да разчита основно на АЕЦ.