Китайските власти призоваха Япония да им предостави „пълна, точна и своевременна" информация за кризата в авариралата АЕЦ „Фукушима", съобщи агенция „Киодо".

Надяваме се, че Япония ще се съобрази с международното законодателство за действие в подобни ситуации и ще вземе необходимите мерки, за да предостави нужната информация на съседните страни", съобщи говорителят на външното министерство Хонг Лей.

В отговор външният миистър на Япония Такеаки Мажцумото съобщи, че страната му е предупредила съседите си и Международната агенция за атомна енергетика за преоценката на ядрения инцидент преди това да бъде официално оповестено. Множество държави, сред които Русия и Южна Корея разкритикуваха Япония за липасата на достатъчна и навременна информация за проблемите около АЕЦ "Фукушима".

Припомняме, властите в Токио повишиха сериозността на инцидента в пострадалата от земетресението на 11 март електроцентрала до седма степен по международната скала. Това изравни кризата с АЕЦ „Фукушима" с тази в „Чернобил".

По думите на Хонг, Пекин искрено се надява, че мерките по справянето с радиоактивния теч ще имат нужните резултати. „Като близък съсед на Япония, в Китай съвсем естествено сме притеснени от развоя на кризата. Следим ситуацията отблизо", коментира говорителят.