Две години на екстремни климатични условия са унищожили 10% от ледниците в Швейцария, съобщава "Евронюз".

Швейцарската академия на науките (SCNAT) и Швейцарската организация за наблюдение на ледниците (GLAMOS) посочиха, че най-големият спад от началото на измерванията е отчетен през 2022 г., като той е последван от втория по големина, регистриран тази година.

"Швейцарските ледници се топят все по-бързо. Ускорението е драматично: за две години сме загубили толкова лед, колкото между 1960 г. и 1990 г.", предупредиха от Швейцарската академия на науките.

Защо швейцарските ледници са се стопили толкова бързо?

Острата липса на дъждове през зимата в Алпите, съчетана с много високи температури, е допринесла за рекордно ниските снеговалежи и масивната загуба на лед, сочи проучване на двете организации.

В началото на февруари измерванията на снеговалежите на 1000 метра над морското равнище са се повишили малко над наблюдаваните през по-малко снежните зими на 1964, 1990 и 2007 г. През втората половина на месеца обаче те са спаднали до рекордно ниски нива, достигайки едва около 30% от дългосрочната средна стойност.

На 2000 метра височина повече от половината автоматизирани станции измерват нови 25-годишни минимални рекорди.

Няколко метра топене са измерени в южната част на Вале и долината Енгадин на ниво над 3200 метра - надморска височина, на която ледниците доскоро оставаха стабилни.

Проучването показва, че през пролетта ситуацията за кратко се е нормализирала.

Заради сухото и много топло време през юни обаче снежната покривка е започнала да се топи четири седмици по-рано от обикновено.

Лятото на 2023 г. беше най-горещото в света, откакто се води статистика.

Ледниците изчезват с рекордна скорост след горещите вълни

Ледниците изчезват с рекордна скорост след горещите вълни

Резултатите от модел, очаквани след няколко десетилетия в бъдещето, се случват сега

От август до септември швейцарската метеорологична служба е трябвало да се изкачи до рекордната надморска височина от почти 5300 метра, за да открие "точката на замръзване" или изотермата от нула градуса.

Това е прагът между слоевете въздух с температури над 0°C на по-ниски височини и тези с температури под нулата на по-високи височини. Предишният рекорд беше поставен на 25 юли миналата година на 5184 метра.

Заради горещата вълна, връхлетяла Швейцария, малкото летни снеговалежи са се стопили бързо, без да успеят да укрепят ледниците.

След като загубиха 6% от обема си през 2022 г., ледниците в Швейцария са се стопили с още 4% от началото на тази година.

Ледниците в Хималаите може да изчезнат след век

Ледниците в Хималаите може да изчезнат след век

Възможно е да загубят до 75% от обема си до 2100 г.

Кои части на Швейцария са най-засегнати от топенето на леда?

Изследователите посочват, че две последователни години на екстремно време са довели до срутване на ледникови езици - тесни части от ледници, които се простират във водно тяло - и до изчезването на много по-малки ледници в Швейцария.

Ледниците в цялата страна са засегнати, като при тези в Южна и Източна Швейцария топенето е било почти толкова голямо през тази година, колкото през рекордната 2022 г.

Тази година средната загуба на дебелина на леда в южната част на Вале и долината Енгадин е до три метра - значително по-висока от стойностите, регистрирани през горещото лято на 2003 г.

ЮНЕСКО: Големите ледници изчезват до 2050 година

ЮНЕСКО: Големите ледници изчезват до 2050 година

Засега няма перспектива за тяхното спасяване