За първи път след юлския атентат в Норвегия, когато бяха убити 77 души, на остров Ютьоя бяха допуснати журналисти. Първата група журналисти, в която влизаха предимно представители на големите норвежки и международни медии, пристигна на острова около 10.00 часа тази сутрин.

Очаква се за целия ден от правото да разгледат острова и всичко, което се намира на него, да се възползват около 170 човека.

След атентата, извършен от Андерш Брайвик, норвежката полиция забрани достъпа до острова. През месец август до там обаче беше заведен самият атентатор, който помогна на полицейските служители за пресъздаването на кървавата картина.

Припомняме, Андерш Брайвик беше арестуван на Ютьоя веднага след атентата. След като уби десетки деца от младежки лагер на острова, той взриви бомба в квартал в норвежката столица Осло. При взрива загинаха осем човека.

След ареста Брайвик оказа значително съдействие на разследващите. Той призна за извършването на атентатите, но заяви, че не изпитва вина, тъй като неговите действия са били ужасяващи, но необходими за борбата с ислямизацията на Европа.

До 1 ноември трябва да бъде готова медицинската експертиза, въз основа на която ще бъде направено заключение за психическото състояние на Брайвик.