Норвежкият атентатор Андерш Брайвик се обадил по мобилен телефон в полицията минути преди да бъде арестуван и обявил, че мисията е изпълнена.

Според записа на телефонния разговор той се представил като "Брайвик, командир, член на антикомунистическата съпротива срещу ислямизацията". След това обявил, че мисията му е изпълнена и е готов да се предаде на специалните части от подразделението "Делта".

Минути по-късно Брайвик се предал на полицията.

Припомняме, жертви на двойния терористичен акт на 22 юли, извършен от Брайвик, станаха 77 души.

Миналата седмица атентаторът беше разпитан за втори път. Адвокатът му разказа, че по време на разпита Брайвик е говорил много и спокойно. Първият разпит продължи близо седем часа.

Директорката на службата за сигурност на норвежката полиция Яне Кристенсен заяви, че той е социопат, който е действал без съучастници и без да има мрежа крайнодесни съмишленици. Той е пазил плановете си в тайна повече от десетилетие.

Според прокуратурата най-вероятно окончателните обвинения срещу извършителя ще бъдат готови в края на годината. Въпреки че призна, че е планирал и извършил атаките, Брайвик не се призна за виновен по обвиненията в тероризъм, което означава, че процесът срещу него ще се проточи.

Норвежецът може да получи максимум 30 години затвор, ако бъде обвинен в извършването на престъпления срещу човечеството.