Норвежката полиция има основания да смята, че Андерш Брайвик, който уби 77 души, е заснел действията си на видео. Това заяви Кристиан Хатло, прокурор по делото.

По думите му следователите разполагат с редица косвени доказателства, че атенаторът е заснел кървавата баня на остров Ютьоя, продължила 72 минути.

Той е имал камера - получихме тази информация и от манифеста, и по време на разпита, отбеляза Хатло.

В своя манифест от 1500 страници, изложен в мрежата на 22 юли, непосредствено преди атентатите в Осло, Брайвик планирал да заснеме своето нападение на острова и след това да изпрати видеото до различни медии с надеждата, че неговият „документален филм" все пак ще бъде показан в ТВ ефира.

За съжаление, за да изтеглите този материал от интернет най-вероятно ще са ви необходими поне три часа, което едва ли ще бъде възможно, посочва норвежецът в своя документ.

При ареста у Брайвик не е намерена видеокамера, но според полицията твърде вероятно е устройството да е оставено на острова.

Ние търсихме камерата, но безрезултатно, подчерта Хатло. По думите му издирвателната операция е затруднена от голямото количество фотоапарати и камери, изоставени от 600-те участника в младежкия театър.